České Budějovice – dobré místo k životu

6. 8. 2012

Všude dobře, doma nejlíp... Tak by se dal zhodnotit život na Českobudějovicku v porovnání s ostatními okresy Jihočeského kraje. Ovšem ani Jihočeský kraj si v rámci celé České republiky nevede špatně. Vyplývá to ze statistického bulletinu, který ČSÚ vydalo k prvnímu čtvrtletí roku, a dalších statistických šetřeních z června.
„Jihočeský kraj – stejně jako v loňském roce – obsadil k prvnímu čtvrtletí 5. místo v míře registrované nezaměstnanosti, ovšem míra nezaměstnanosti z uváděných 8% klesá již čtvrtý měsíc na aktuálních 6,76% a už např. v květnovém šetření si kraj o jednu příčku polepšil a tu si udržel i v poslední, tedy červnové statistice,“ uvedla předsedkyně finančního výboru zastupitelstva města Petra Šebestíková (TOP 09).
V rámci samotného Jihočeského kraje měly České Budějovice před ostatními okresy původně výrazný náskok. „Při srovnání okresů Jihočeského kraje po prvním čtvrtletí České Budějovice dominovaly s 6,19%, druhé v pořadí Prachatice měly 7,05%. Při porovnání s okresy celé ČR pak byly České Budějovice 10., dalším jihočeským okresem byly Prachatice na 15. místě. Situace se pak o něco změnila v květnovém výzkumu, kdy na Českobudějovicku sice míra nezaměstnanosti ještě poklesla na 5,76%, ale přesto nás předehnaly Prachatice s nezaměstnaností ve výši 5,62%, v červnu sice míra nezaměstnanosti na Českobudějovicku stagnovala, ale na Prachaticku a Jindřichohradecku dále klesala na 5,5%,“ doplnila Petra Šebestíková.
Lepší situace je v Českých Budějovicích v počtu volných pracovních míst. „V počtu volných míst jsme v prvním čtvrtletí roku překonaly druhé Strakonice skoro trojnásobně, což znamená, že na jedno místo připadalo 7,1 uchazeče, na Strakonicku na druhé příčce to bylo 10,4. Této statistice vévodíme i nadále a červnová čísla ukazují dokonce 4,7 osoby na jedno volné pracovní místo,“ je potěšená Petra Šebestíková.
Vedle zaměstnanosti se České Budějovice dobře umisťují i v dalších oblastech. „Máme ve srovnání s ostatními okresy jednoznačně největší počet ekonomických subjektů, nejrozsáhlejší bytovou výstavbu, máme také více jak dvojnásobný náskok před druhým Táborem v počtu přistěhovalých,“ připomněla Petra Šebestíková.
Naopak hůře jsou na tom Českobudějovičtí podle Petry Šebestíkové např. v oblasti cestovního ruchu, žebříčku ubytovacích kapacit vévodí Český Krumlov a Budějovice jsou až na čtvrtém místě.