Knot: Dopravě v Písku ulehčí chytré parkoviště

29. 5. 2017

Před dvěma lety písečtí zastupitelé schválili materiál Modrožlutá kniha, který vytýčil základní pilíře konceptu Smart Písek, jako jsou udržitelná doprava, energetika a chytré sítě. V současné době je Písek pilotním českým „chytrým“ městem střední velikosti a s přispěním kanceláře pro realizaci konceptu chytrého města, která funguje od nového roku, se daří rozhýbat celou řadu dlouhodobě připravovaných projektů.

"Například plánujeme spustit energetický portál, který umožní veřejnosti sledovat on-line, jak umí chytré budovy šetřit energie, systém chytrých parkovišť zkrátí čas na hledání volného místa, systém chytrých jízdních řádů zas prostřednictvím elektronických panelů na zastávkách informuje o aktuálním zpoždění spoje. A ti nejmenší si už v mateřské škole v Erbenově ulici vyzkoušeli i chytrý učební systém StudyFan," uvedl písecký místostarosta odpovědný za realizaci Smart Písek Josef Knot (TOP 09).

V Písku je, jako v řadě jiných měst, nejpalčivějším problémem doprava v pohybu i v klidu. Rada města proto vypsala výběrové řízení na rekonstrukci parkoviště P1 u Výstaviště. Jeho součástí je i chytrý navigační systém.

Chytrý navigační systém počítá s rozmístěním digitálních panelů na hlavních příjezdových trasách do města. Ty budou řidiče navigovat na parkoviště P1. Postupně počítáme i se zapojením dalších parkovišť a odstavných ploch. Vedle navigace bude systém sledovat také jejich obsazenost a on-line poskytovat tyto informace řidičům, ať už formou zmiňovaných panelů nebo prostřednictvím webové a mobilní aplikace. Majitelé elektromobilů pak budou informováni i o obsazenosti nabíjecích stanic na území města. Právě na rekonstruovaném parkovišti také počítáme s vybudováním dobíjecí stanice,“ přiblížil záměr města Josef Knot. 

Martin Volný

Specialista PR organizační složky Smart Písek

Štítky
Osobnosti: Josef Knot
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme