Lobík: Máme plán B, když energoblok povolení nedostane

21. 4. 2017

Už jen do středy se mohou občané vyjádřit k nové žádosti o povolení provozu problematické teplárny v Přísečné u Českého Krumlova. Teplárně se nepodařilo dosud vypořádat všechny připomínky k dopadům provozu na životní prostředí a energoblok a léta tak jede v provizorním režimu.

"Občané, ale i město Krumlov má k provozu teplárny dlouhodobě celou řadu výhrad, ať už jde o plnění některých dohod, nebo třeba o zápach či dopravní zatížení. Doufám proto, že se občané opět ozvou. Ani město nezůstane stranou,“ slibuje krumlovský radní Martin Lobík (TOP 09).

Energoblok vyrostl na místě předchozí uhelné teplárny. K výrobě 40 megawattů využívá dva kotle, jeden na štěpku a druhý na uhlí. Právě štěpka má být zdrojem zápachu. Firma chce investovat do technologie, která dokáže identifikovat, zda je zdrojem opravdu provoz energobloku, nebo jiný průmyslový závod v okolí. Problémem je ale i nadměrné zatížení místní komunikace, po které do areálu teplárny denně míří až 50 nákladních aut. Hluk a prach by měla společnost řešit výstavbou nové obslužné komunikace.

Kvůli vleklým problémům s úplnou legalizací provozu je v pohotovosti i vedení města, energoblok totiž zásobuje elektřinou na 4000 krumlovských domácností.

„Připravujeme i variantu B pro případ, že energoblok nakonec povolení nedostane,“ ujistil Martin Lobík.

Martin Volný

Osobnosti: