Krumlov si připomene 72. výročí osvobození americkou armádou

5. 5. 2017

Český Krumlov si každoročně připomíná osvobození americkou armádou. Oslavy pořádá Sdružení cestovního ruchu, jehož členem je i českokrumlovský radní za TOP 09 Martin Lobík.

„Od pátku 5.5.2017 do soboty 6.5.2017 si Český Krumlov už tradičně připomene osvobození města americkou armádou, konkrétně k tomu došlo 6. května. Letos jde o 72. výročí. Na oslavy jsme opět připravili velmi bohatý program,“ zve na oslavy Martin Lobík a dodává: „Osobně si velmi vážím toho, že si dnes můžeme připomínat, že Československo neosvobodila jen Rudá armáda. Konkrétně do našeho města vstoupil 26. pěší pluk 3. americké armády pod velením generála George S. Pattona.“

Pátek bude věnován připomínce hrdinství československých letců, chystá se přednáška i výstava fotografií a dobových artefaktů. Od soboty bude k vidění i maketa stíhacího letounu spitfire v reálné velikosti. Vlastní oslavy vypuknou v sobotu na náměstí Svornosti uctěním památky účastníků 2. světové války. Vrcholem bude ale přehlídka vojenské techniky a rekonstrukce bitvy v areálu za bazénem.

Martin Volný

Osobnosti: