Knot: Projekt BALANCITIES přinese Písku chytrá řešení

14. 2. 2017

Takřka na rok přesně od doby, kdy norský Trondheim poprvé oslovil Písek s nabídkou spolupráce na implementaci koncepce Smart City, podává místostarosta Josef Knot (TOP 09) oficiální přihlášku do projektu BALANCITIES pro grantovou výzvu SCC-1-2016-2017 „Smart Cities and Communities lighthouse projects“.

Je možná trochu symbolické, že dnes, kdy vyprší termín pro podání projektové žádosti o přistoupení k projektu BALANCITIES, je zároveň i svátkem svatého Valentýna. Tento projekt totiž spojuje pevným poutem sedm evropských měst: norské město Trondheim, belgickou Lovaň a irský Limerick coby „vedoucí“ partnery a Písek, italskou Pisu, rumunskou Alba Iulia a španělské Sestao coby „následovníky“,“ uvedl Josef Knot, který v rámci Rady města za agendu Smart Písek zodpovídá. Zatím je v ČR do celoevropských vlajkových projektů zapojena pouze Praha a Brno, zapojení Písku je tedy značně prestižním krokem, který Písku pomůže udržet pozici českého vlajkového Smart City pro města střední velikosti, dodává Josef Knot.

Projekt BALANCITIES bude financován z evropského programu HORIZON 2020.

Program HORIZON 2020 je největším dotačním programem EU financujícím na evropské úrovni vědu, výzkum a inovace v letech 2014 - 2020. A konkrétně výzva, do které se Písek dnes zapojil, si klade za cíl podpořit projekty, které v praxi integrují energeticky úsporné objekty odzkoušené již na některých našich budovách, a chytré sítě, které využívají efektivní kombinaci zdrojů s velkým podílem zdrojů obnovitelných, což plánujme realizovat například v Teplárně Písek, přinášejí rozvoj elektromobility a dobíjecích stanic, které instalujeme na rekonstruovaných parkovištích, zavádějí chytré systémy na řízení dopravy v klidu i pohybu, například informují o volných parkovacích místech, či aplikují nejnovější ITC řešení pro řadu služeb pro občany, od bikesharingu, přes městskou kartu až třeba po elektronickou komunikaci s úřady. Cílem je jednoduše vytvořit takovou městskou infrastrukturu a služby, které budou šetrné k životnímu prostředí, zjednoduší občanům život a umožní jim zároveň aktivně se zapojit,“ představuje program Josef Knot.

Město Písek tak má šanci za evropské prostředky dosáhnout na drahé, ale efektivní chytré technologie. Dotace pro neziskové subjekty i města je ve výši 100%. Rozpočet projektu se očekává okolo 24 milionů EUR, tedy asi 650 milionů korun doplňuje místostarosta.

V projektu BALANCITIES bude mít Písek roli tzv. „Follower City“, tedy určitého následovníka. Bude sledovat jednotlivé projekty vedoucích měst a poté tyto jednotlivá chytrá řešení aplikovat v praxi v prostředí našeho města. V řadě oblastí však už máme konkrétní zkušenosti, proto bychom se rádi podíleli přímo na přípravě pilotních projektů.

Martin Volný

Štítky
Osobnosti: Josef Knot
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme