Kdy bude dálnice D3 v úseku od Nažidel po hranice?

25. 7. 2017

Médii proběhla informace, že Českobudějovický krajský úřad musel zrušit územní rozhodnutí pro výstavbu D3 v úseku Nažidla – Dolní Dvořiště.

Jako důvod se uváděla chyba stavebního úřadu v Kaplici a neshoda s majitelem pozemku, jehož stanovisko již bylo soudně potvrzeno. Má dojít k velkému zpoždění, jelikož musí dojít k novému veřejnému projednávání a opakování procesu EIA.

S žádostí o podrobnější informace jsem se obrátil přímo na dotčený stavební úřad v Kaplici, který územní rozhodnutí vydal.

Vedoucí stavebního úřadu mi potvrdil, že se jeden účastník proti rozhodnutí odvolal ke Krajskému úřadu Jihočeského kraje. Zde však nebyl úspěšný, a proto podal žalobu ke Krajskému správnímu soudu v Českých Budějovicích.

Další uvedená informace je přinejmenším zarážející. Klasickým způsobem bylo vydáno územní rozhodnutí, ale pět dní poté vešla v platnost novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA).

Následně soud vydal stanovisko, podle kterého se má postupovat v souladu s novelou, byť ještě v době vydání územního rozhodnutí neplatila. Je tak zapotřebí znovu vypracovat posudek EIA. Jak by mohly vypadat jiné spory, které by se řídily legislativou platnou v budoucnu?

Další příklad toho, jak zpackaný zákon z dílny ministra životního prostředí Brabce v kombinaci s našimi soudy brání výstavbě dálnice D3, a to v tom možná nejnebezpečnějším úseku.

František Vácha

poslanec za TOP 09

Více info na idnes

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme