Jižní tangenta je podle kraje nezbytná

8. 11. 2017

Borovnice, Nová Ves, Plav, Vidov – obce protestující proti II. etapě jižní tangenty zdůvodňují svůj postoj zbytečností silnice a devastací krajiny. Vicehejtman Josef Knot (TOP 09) oponuje: "Dostali jsme souhlasné stanovisko vlivu stavby na životní prostředí, čímž odborníci řekli, že tomu tak není. Můžeme začít zpracovávat dokumentaci pro územní řízení."

V souvislosti se zpochybňováním významu této stavby Josef Knot připomněl, že analýza z dubna letošního roku prokázala významnost plánované stavby. "Jednoznačně vyplývá, že bude mít pozitivní vliv na snížení intenzity dopravy. Troufnu si říci, že tohle byl ten důvod, proč zastupitelstvo nevyhovělo současnému podnětu oněch čtyř obcí." Zdůraznil také, že myšlenka této dopravní stavby je řešena od roku 1986.

ÚPRAVA TRASY?

Na červnovém jednání radního Jiřího Švece (STAN) s těmito obcemi předložili jejich zástupci návrh alternativní trasy, s nímž však nesouhlasily obce dotčené novým řešením – Borovany, Ledenice, Srubec.

Josef Knot podotýká, že obavy starostů chápe, leč v rámci vyššího zájmu nelze všem vyhovět. Obce navíc měly v začátku možnost, aby uplatnily své připomínky a námitky v zákonné lhůtě 45 dnů. Jediný požadavek měla Nová Ves, jíž bylo vyhověno.

Českobudějovický deník/ Jižní Čechy

Osobnosti: