Jihočeské architektuře se blýská na lepší časy

5. 1. 2017

Komunitní centrum Máj od studia SLLA Architects se prodralo mezi desítku českých staveb, které získaly nominaci do prestižní mezinárodní architektonické soutěže Mies van der Rohe Award 2017. Další tři nominované ateliéry se dostaly do užšího výběru v soutěži na dostavbu Jihočeské vědecké knihovny.

Soutěžní přehlídku staveb pořádá EU a Nadace Miese van der Rohe v Barceloně. Má přitáhnout pozornost k tvorbě evropských architektů, představit nové trendy a technologie.

Úspěšná nominace je výbornou příležitostí, jak ukázat vedení jihočeských měst i Jihočeského kraje, že dobře připravené architektonické soutěže mohou pozitivně proměnit tvář veřejného prostoru.

A že je k tomu zapotřebí i notná dávka odvahy, ukázal zpočátku velmi kontroverzní projekt Vnímání architekta Jana Šépky a kurátora Galerie moderního umění Michala Škody, který si proklestil cestu až na prestižní mezinárodní weby o architektuře a nakonec, jak to ostatně dokládá i anketa o největší kulturní událost roku 2016, vypsaná MfDnes, si získal i srdce Jihočechů.

Tomáš Trantina

člen budějovické komise pro architekturu a územní rozvoj za TOP 09