Koalice PRO JIŽNÍ ČECHY získala ve volbách důvěru 8% Jihočechů

8. 10. 2016

Koalice PRO JIŽNÍ ČECHY získala ve volbách důvěru 8% Jihočechů a do lavic krajského zastupitelstva usedne 5 našich zastupitelů. Jiří Švec (STAN), Josef Knot (TOP 09), Pavel Klíma (TOP 09), Tomáš Bouzek (TOP 09) a Ivo Moravec (HOPB).

„Ačkoli koalici PRO JIŽNÍ ČECHY tvoří zavedené a známé subjekty, náš výsledek se dal zpočátku jen těžko odhadovat, protože jsme zvolili cestu spolupráce pod novou značkou. Ještě v dubnu, kdy s námi některé průzkumy ani nepočítaly, jsem říkal, že bychom chtěli uspět. A volební průzkumy nám začaly dávat za pravdu. Už v květnu jsme překonali hranici potřebnou pro vstup do krajského zastupitelstva. A každý měsíc jsme získávali další a další voliče. Jsem velmi rád, že v množství kandidujících stran si tolik voličů vybralo naši koalici a náš program. Vážíme si jejich důvěry,“ poděkoval Jiří Švec, lídr kandidátky a krajský předseda STAN. „Chtěli bychom jednat s představiteli všech politických stran a hnutí, které zasednou v krajském zastupitelstvu. Dáváme přednost širší spolupráci více stran, předem ale vylučujeme koalici s komunisty,“ dodává Jiří Švec.

„Ziskem dvou mandátů navíc oproti minulým krajským volbám jsme dokázali, že jsme na jihu Čech vykročili správným směrem. Ať už budeme v koalici, nebo opozici, slibujeme našim voličům, že se budeme snažit prosadit co nejvíce z našeho programu,“ říká Tomáš Bouzek, krajský předseda TOP 09.

„Již v březnu jsme konstatovali, že současná krajská rudooranžová koalice našemu kraji škodí. Uděláme vše pro to, abychom její vládu nad jižními Čechami ukončili. V tomto duchu povedeme i povolební jednání. A minimálně výsledky voleb jasně ukázaly, že současná koalice důvěru voličů nezískala, přišla o 9 mandátů,“ zdůraznil Ivo Moravec, předseda HOPB a doplnil: „Naši zastupitelé jsou připraveni při správě kraje zúročit cenné zkušenosti z obecních a městských zastupitelstev. Jsme přesvědčeni, že máme co nabídnout.“

Martin Volný

tiskový mluvčí koalice PRO JIŽNÍ ČECHY