Kolář: Vyjádření ke skácení lipového stromořadí v ulici Plačkov

6. 3. 2024

Jak již mnozí ví dnes v ranních hodinách došlo bohužel ke skácení zdravých dospívajících lip v ulici Plačkov. Mrzí mě to o to víc, neboť jsem byl v posledních týdnech v přímém kontaktu s občany této ulice, kteří mě poprosili o pomoc a snažil jsem se jim pomoci, jak jen to šlo.

Ačkoliv jsem od začátku věřil, že nejlepší řešení pro obě strany, jak pro vedení města, tak pro občany Plačkova, je domluvit se, tak poslední dny ukázaly, že domluva bude velmi náročná. I z toho důvodu jsem se snažil skrze usnesení zastupitelstva alespoň pozdržet kácení naprosto zdravých nebo jen velmi mírně poničených stromů. To se bohužel nepodařilo na zastupitelstvu prohlasovat. I přesto jsme se však nevzdávali a s občany Plačkova hledali další řešení.

V pondělí 4.3. se uskutečnila schůzka mezi občany této ulice a vedením města. I přestože jsem věřil, že dojde k domluvě, tak jsem myslel i na horší scénář a podařilo se mi domluvit pro občany Plačkova právní zastoupení. S občany Plačkova jsme tak měli nachystanou správní žalobu proti rozhodnutí Ministerstva životního prostředí, návrh na vydání předběžného opatření i návrh na přiznání odkladného účinku žaloby.

Po nevalném výsledku jednání s vedením města, tak byl dnes nejmenovaný občan této ulice nachystán tyto materiály zaslat na krajský soud, který by s velkou pravděpodobností rozhodl minimálně o pozastavení kácení. Bohužel se vedení města dost možná zaleklo této možnosti, kterou občané Plačkova měli a rozhodlo ukvapeně a na sílu proti občanům.

Za mě je to velmi špatný přístup k občanům města a bohužel velmi špatný precedens pro občany, kteří vidí, že domluva s městem je skoro nemožná a musí se přistupovat až k právním úkonům.

Jan Kolář, zastupitel města Holešov

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme