TOP 09: Boj s hazardem v Kladně nevzdáváme

21. 3. 2016

„Souhlasíte s tím, aby Statutární město Kladno zakázalo provozování loterií a sázkových her?“ Na tuto otázku možná budou Kladeňáci odpovídat v místním referendu. Zmocněncem jeho přípravného výboru je předseda zdejší TOP 09 Petr Soudek, který v tomto směru spolupracuje s ČSSD,ODS a KDU-ČSL. Tyto strany mají také své zástupce ve výboru. 

Místní referendum o zákazu hazardu v největším středočeském městě by chtěl Petr Soudek spojit s podzimními krajskými volbami. Důvodem je prý minimalizovat s tím spojené finanční náklady a také zvýšit účast těch, kteří by se v referendu vyjádřili. „Položená otázka je ověřená. Vycházeli jsme ze zkušeností, které mají s podobným referendem v Karlových Varech,“ poznamenal Soudek. 

Podle něj problém hazardu v Kladně veřejnost tíží. Předseda přípravného výboru se v tomto směru opírá o průzkum, který před časem nechala radnice vedená koalicí Volba pro Kladno, ANO a KSČM vypracovat na pěší zóně. „Většina dotázaných se vyjádřila proti hernám. Myslím, že toto téma je pro obyvatele Kladna zajímavé,“ řekl Soudek. „Hazard je navázán na další problémy, například sociální. V Kladně by měl být zcela zakázán. Byli bychom ale ochotni i jednat o nějakém velmi výrazném omezení,“ uvedl předseda přípravného výboru. Zároveň odmítá argumenty, že by se tím otevřel prostor pro vznik nelegálních a nekontrolovatelných heren. 

O tom je naopak přesvědčen primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno). „Ti, kteří referendum připravují, si neuvědomují, co by mohli způsobit. Je zřejmé, že jediná možná cesta je regulace hazardu, ne jeho zákaz, jenž by vedl ke vzniku nepovolených heren. Rozšířily by se takzvané kvízomaty, došlo by ke změnám vlastníků a město by nemělo z hazardu ani korunu příjmů,“ konstatoval primátor. 

Zastupitelé se otázkou heren ve městě zabývali v prosinci loňského roku. Radniční koalici se většinou hlasů podařilo zrušit prohibiční vyhlášku schválenou ještě před komunálními volbami předloni v červnu. Podle ní měl být provoz automatů ukončen na konci letošního září. Kladno tak v pokračuje podle dříve platné regulační vyhlášky stanovující místa, kde je hazard povolen. 


Robert Božovský

Zdroj: Kladenský deník; 21.3.2016

Štítky
Osobnosti: Petr Soudek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme