Tiso: Kraj může zvýhodňovat, ale systematicky

20. 1. 2017

TOP 09 dlouhodobě kritizovala proplácení žákovského jízdného i regulačních poplatků ve zdravotnictví ve Středočeském kraji. Považovala je za populistické. Proto souhlasí s nedávným zrušením obou. Navíc v případě proplácení středočeského žákovského jízdného lze konstatovat prvky určité diskriminace, neboť jej bylo možné využívat jen u spojů výhradně na území Středočeského kraje, nikoli např. při dojíždění žáků a studentů do pražských škol. Zároveň byl celý systém proplácení poměrně složitý a spojený s vysokými administrativními náklady. Prostě jsme považovali proplácení žákovského jízdného ve středních Čechách za nesystémové a administrativně zbytečně náročné. Krajský rozpočet to zatěžovalo desítkami milionů korun ročně a ty pak chyběly jinde. Rodinám, které nejsou v ideální finanční situaci, musí pomáhat propracovaný sociální systém státu, nikoli podobnými opatřeními – nahodile a nespravedlivě – kraj.

Zvýhodňovat, ale systematicky

Nicméně, středočeská TOP 09 se domnívá, že výrazné finanční zvýhodnění cestování dětí a mládeže hromadnou dopravou je zcela obvyklé v rozvinutých zemích Evropy. Výhodné podmínky pro mobilitu dětí a mladých lidí, stejně tak i snadná finanční dostupnost kultury, umění a sportu pro ně jsou v bytostném zájmu jejich zdravého vývoje. Myslíme si, že by v rámci probíhající integrace hromadné dopravy mezi Prahou a Středočeským krajem do jednoho celku mělo být kvalitně vyřešeno i toto výrazné cenové zvýhodnění cestování dětí a mladých lidí, kteří se připravují na budoucí povolání. Zastáváme názor, že ve Středočeském kraji není třeba vymýšlet, co je jinde již vymyšlené a osvědčené. Inspirací by mohl být např. způsob, jak to má
pro děti a studenty řešena Praha a také některé metropolitní regiony západoevropských zemí. Jsme i pro zajímavě zvýhodněné rodinné jízdné, např. o víkendech a svátcích, aby bylo podporováno i aktivní trávení volného času celých rodin v našem regionu Praha a střední Čechy, ať už jde o cesty do přírody, za kulturou, památkami či za sportem.

Zdroj: MAGAZÍN STŘEDOČECH; leden 2017

Štítky
Osobnosti: Petr Tiso
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme