Švenda: Středočeské instituce s elektromobilitou neotálejí

6. 11. 2023
Středočeští radní podpořili již pátou instituci z oblasti kultury a cestovního ruchu při rozvoji elektromobility. Na svém jednání schválili a podpořila příslibem kofinancování žádost Středočeského muzea v Roztokách u Prahy o 2,4 milionu korun na nákup dvou elektromobilů.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy je již pátou organizací z oblasti kultury a cestovního ruchu, která jde vstříc ekomobilitě. Krajští radní totiž na svém dnešním zasedání schválili přidělení dotace a zároveň zařazení do Zásobníků projektů. V případě, že bude kraj úspěšný v žádosti o dotace, bude nákup vozidel kofinancovat. Celková cena za vozidel je 2,4 milionu korun, dotace z Výzvy Národního programu Životní prostředí (NPŽP) by měla činit 600 tisíc korun.

Zdaleka ale nejde o jedinou příspěvkovou organizaci z oblasti kultury a cestovního ruchu, která jde ekologické mobilitě naproti. Letos již dotace z Výzvy NPŽP, kofinancované krajem, dostaly Galerie Středočeského kraje, Oblastní muzeum Praha-východ, Středočeská centrála cestovního ruchu a Muzeum T. G. M. Rakovník.

Projekt Středočeského muzea v Roztokách u Prahy však patří k nejzajímavějším. „Vozidla plánuje muzeum nabíjet z vlastních nabíječek vybudovaných v rámci instalace fotovoltaické elektrárny v areálech muzea. Tím výrazně uspoříme provozní náklady na vozidla. Předpokládáme, že fotovoltaika naplno pokryje spotřebu aut mezi dubnem a říjnem,“ konstatuje Václav Švenda. Muzeum chce zakoupit dva elektromobily nižší střední třídy.

Úsporu si od nákupu slibuje také Středočeská centrála cestovního ruchu, a to na platbách parkovacích poplatků na území města Prahy. Muzeum T. G. M. Rakovník současně s plánovaným nákupem elektromobilů připravilo pozemky pro vybudování veřejné nabíjecí stanice v Lánech. Podobná stanice je již v provozu v Mladé Boleslavi v sousedství Leteckého muzea Metoděje Vlacha.
Na pořízení elektromobilů by mělo jít z krajského rozpočtu zhruba 6 milionů korun, dalších cca 2,2 milionu korun by pak mělo přijít z dotací.

Cílem Výzvy je rozvoj potřebné infrastruktury pro vozidla na alternativní paliva a zvýšení počtu těchto vozidel v České republice za účelem zlepšení kvality ovzduší a snížení emisí z dopravy. Předmětem podpory je pak nákup nových vozidel do nabytí vlastnictví žadatele, v případě příspěvkových organizací do nabytí správy nebo příslušnosti hospodaření, či pronájem vozidla formou finančního leasingu. Podporovány nejsou jen elektrovozy, ale i automobily s vodíkovým pohonem a chytré, neveřejné dobíjecí stanice (podporováno pouze s nákupem vozidla).
Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme