Kvůli opravě mostu se strhla mezi zastupiteli roztržka

3. 12. 2015

Do konce tohoto týdne by měl být plně obnoven provoz na silnici pod viaduktem v Nádražní ulici v Rakovníku. Na jednání zastupitelů to řekl František Fröhlich, vedoucí odboru dopravy. Přesto opozice požaduje, aby úřad a vedení města pokáraly investora. Ten totiž hrubě zanedbal v okolí stavby zajištění bezpečnosti.

„Šetřilo se na bezpečnosti lidí. Jedná se o velmi nebezpečný precedens,“ vytýkal vedení města na pondělním zasedání opoziční zastupitel Jan Švácha (TOP 09) s tím, že další investoři tak budou moci šetřit také, jelikož se nikdo neozve. „Situace je tam tristní, je zde špatné dopravní značení,“ dodal Jan Švácha. „Dokonce nastala situace, kdy družina ze základní školy se dostala do provozu. Najednou přiskočil člověk v helmě a začal organizovat dopravu, dokonce se zde stala i dopravní nehoda,“ popsal situaci zastupitel Ivo Trešl (Město pro vás). I on vytýkal, že vedení města a také úřad v tomto nejednají s dostatečnou razancí. 

Podle vedoucího Dopravního odboru Městského úřadu Rakovník Františka Fröhlicha by se měl provoz v tomto úseku vrátit do normálu nejpozději do konce tohoto týdne. „Musíme něco vytrpět, když se opravuje. Hodně se zde provoz střídal. Lidé, kteří se tu ale pohybovali denně, se v tom orientovali,“ poznamenal František Fröhlich. Radní a zastupitel za hnutí ANO Miloslav Kubínek pak přiznal, že vedení města o problémech s dopravním značením a bezpečností pod viaduktem vědělo. Podle něho je nutné, aby si kompetentní lidé vzali ponaučení.  

„Objevoval jsem se zde každý den. Jsem rád, že je to v současné chvíli již jen vzpomínka na minulost a jen díky ukázněnosti řidičů se zde toho celkem moc nestalo, aby z toho byl katastrofický problém. Problém to určitě byl, ale zase se říká, že když se štípe dříví, létají třísky,“ nechal se v diskuzi slyšet Miloslav Kubínek a dodal směrem k opozičním zastupitelům, hlavně tedy Janu Šváchovi a Milanu Zimmermannovi, kteří na tristní stav především upozorňovali: „Ono vypořádat se s takovouto frekvencí provozu při takovéto práci není jednoduchá záležitost, pánové. To se hezky říká zde od stolu a pozorovat to z dálky, ale být přímo zapojený v tom procesu je daleko složitější.“ 

„Jen dodám, že jsem zastupitel a nemohu nic jiného, než si stěžovat. Kdybych byl stavbyvedoucí, možná bych vše řešil nějak jinak. Ale jde o to,že se šetřilo na bezpečnosti lidí, což je podle mne velmi nebezpečný precedens,“ reagoval Jan Švácha. „To, co řekl pan Kubínek, tedy znamená, že příště, až se zde bude něco dělat, nebude na něco takového dbát. Zase si bude dělat,co chce. Protože my jsme zde, s prominutím, drželi hubu a podle pana Kubínka ji máme držet dál,“ řekl Milan Zimmermann. „Pane Zimmermann, já jsem zde neříkal to, co vy mi vkládáte do úst. Že jste si to takto vyložil, je vaše věc. Já vám říkám, že jsem tam byl každý den, situaci jsem pozoroval, mluvil jsem o tom na každé radě. Je nutné, aby si ten, kdo má věci při takovýchto událostech řídit z hlediska města, vzal ponaučení,“ opáčil Miloslav Kubínek. 

„Vyjádřit se k tomu mohu z hlediska samosprávy a z tohoto hlediska jsme alespoň zasáhli tak, aby chodník pro pěší byl na levé straně, jak bylo logické. Posílali jsme tam také hlídku městské policie, když tam byl z našeho pohledu nepořádek,“ dodal k tématu Pavel Jenšovský (ČSSD), starosta města Rakovník. 

Miroslav Elsnic

Zdroj: Rakovnický deník; 2.12.2015; rubrika / pořad: Titulní strana

Štítky
Osobnosti: Jan Švácha
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme