Komárovský rybník má novou hráz. A začíná se napouštět

20. 11. 2015

Symbol povodně ze 3. června 2013, protržená hráz Komárovského rybníka nedaleko Dymokur, má dnes již úplně jinou podobu. 

Od května letošního roku se pracovalo na tom, aby k žádné podobné události už nemohlo v dohledné době dojít. „Byly stanoveny úplně jiné hodnoty stoleté vody, samozřejmě mnohem vyšší. Na to jsme samozřejmě reagovali. Chci v tento pro mě opravdu slavnostní den poděkovat všem, kteří se jednak nejprve podíleli na záchraně všeho, co se dalo. A později pomáhali s tímto dílem,“ řekl majitel rybníka Tomáš Czernin. Ve středu odpoledne totiž byla opravená hráz slavnostně znovu uvedena do provozu. 

Prohlédnout si novou hráz, která by měla vydržet mnohem větší nápor vody, než při kritické situaci v červnu před dvěma lety, přijeli starostové a představitelé měst a obcí, kterých se ohrožení vodou bezprostředně týkalo a týká. Slavnostnímu stříhání pásky tak přihlíželi nymburský místostarosta Pavel Fojtík, poděbradský zastupitel Jindřich Vondra, starostové Rožďalovic a Vestce Petr Kapal a Jaroslav Janata. 

Hned po přestřižení pásky došlo i k zahrazení rybníka, tedy začátku jeho napouštění. „Naplní se ve chvíli, kdy bude voda. Počítám, že to bude s prvními většími dešti na začátku příštího roku,“ uvedl Czernin.  Hráz rybníka byla navýšena a zpevněna. Bylo vybudováno nové výpustné zařízení s lovištěm a třemi bezpečnostními přelivy. Původní cena projektu činila 9 milionů korun a na něj byla poskytnuta šedesátiprocentní dotace z ministerstva zemědělství. „Konečná cena s viceprácemi bude přes 10 milionů korun,“ upřesnil Tomáš Czernin. 

Miroslav S. Jilemnický

Zdroj: Nymburský deník; 20.11.2015; Rubrika / pořad: Nymbursko - region

Štítky
Osobnosti: Tomáš Czernin
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme