Chytrý zákon má podpořit ekonomiku Česka. Tak jako ve Velké Británii

22. 11. 2011

Poslanci Česka chtějí schválit stejný zákon, který už funguje ve Velké Británii. S jeho pomocí se podaří snížit v zemi exhalace skleníkových plynů. Zákon podporují sociální demokraté i poslanci TOP 09.

Zákon, který přemění českou energeticky náročnou ekonomiku závislou na dovozu ropy, uhlí a zemního plynu na moderní zelené hospodářství, chtějí prosadit v Poslanecké sněmovně sociální demokraté i TOP 09.

Inspiraci našli ve Velké Británii, kde chytrý zákon pro moderní ekonomiku už existuje. Jeho fungování představila na pondělní mezinárodní konferenci britská velvyslankyně Sian MacLeodová.

S jeho pomocí by se stát zavázal snižovat exhalace skleníkových plynů o  dvě procenta ročně tak, že by Česká republika v roce 2050 produkovala jen pětinu emisí roku 2010.

Z dlouhodobého výhledu by zákon pomohl vytvořit předvídatelné ekonomické prostředí, které by následně rozhýbalo investice do čistých energií, zateplování domů, kvalitní veřejné dopravy nebo lepších způsobů recyklace odpadu.

Laicky řečeno, pokud by zákon podpořily firmy, což je nezbytné, vložily by více peněz do nových technologií, které jsou k životnímu prostředí šetrnější.

"V České republice máme špatné zkušenosti s experimenty. Tady se můžeme poučit ze zahraničí, kde tento systém přináší pozitivní efekty. Mohli bychom jít technologicky velmi výrazně kupředu," myslí si Bohuslav Sobotka, šéf sociálních demokratů, kteří zákon podporují.
Podpora firem je nezbytná

Podporu však návrh nemá pouze v opozici. "Vidím v něm mnoho průniků s  naším volebním programem v oblasti životního prostředí, " řekl poslanec za TOP 09 Jan Smutný.

Podle členky britského parlamentního výboru pro změny klimatu baronky Bryony Worthingtonové je podpora firem pro zákon klíčová. Pokud se k  němu nepřipojí, nemá zákon smysl přijímat.

Byly to právě britské průmyslové podniky, které tuto myšlenku poprvé vznesly.

Zpráva Světové  meteorologické organizace (WMO), která byla zveřejněna v  pondělí, upozornila na zhoršující se kvalitu ovzduší. Podle ní koncentrace plynů, které přispívají ke globálnímu  oteplování, dosáhla rekordních hodnot.

Koncentrace oxidu uhličitého byla 389 částic CO2 v milionu částic atmosféry (ppm),  což je nejvyšší hodnota od začátku průmyslové revoluce v polovině 18.  století.

Chytrý zákon proto nyní schvalují také například ve Finsku, Belgii, Slovinsku či Dánsku.

Podle průkumu veřejného mínění, který si nechala zhotovit organizace Hnutí DUHA, podporují zákon dvě třetiny Čechů. V současnosti také poslanci zaznamenali více než dvaadvacet tisíc žádostí o jeho přijetí. Veřejně se za něj postavila i řada osobností v čele s Václavem Havlem.

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme