TOP 09: Sokol Černošice protestuje proti snaze o ovládnutí jeho majetku

24. 3. 2017

Za nešťastné a nebezpečné označila starostka TJ Sokol Černošice Dana Pánková výroky černošického zastupitele Přemysla Mališe (ANO) na poslední schůzi zastupitelstva, kterými podněcoval k "odkoupení celého Sokola" městem za účelem zlepšení vzhledu lokality.

Po dokončení sportovní haly a pokud bude realizován plánovaný atletický ovál, ztratí podle Mališe stávající sokolovna a sokolské hřiště v centru města smysl. "Může to být krásný kout, a nemusí to být Sokola vůbec," uvedl Mališ, který je zároveň krajským zastupitelem a místopředsedou kontrolního výboru Středočeského kraje. Inspiroval se podle svého vyjádření urbanistickým plánem z padesátých či sedmdesátých let, který v této lokalitě údajně počítal s hotelem, saunou, wellness centrem a další sportovně-relaxační infrastrukturou.

"Považujeme to za zpochybňování principu nedotknutelnosti soukromého vlastnictví, který je základním pilířem demokracie," reagovala v otevřeném dopise Mališovi starostka Sokola Pánková. Černošická jednota byla již jednou o majetek připravena, když po únoru 1948 došlo k likvidaci Sokola a budovu s hřišti převzal stát. V roce 1990 došlo k navrácení sokolovny a části původních pozemků (na druhé polovině byl zbudován zimní stadion). Budova, kterou do roku 1990 využíval ČSTV, byla však vrácena v dezolátním stavu, protože se do ní v komunistické éře téměř neinvestovalo. TJ Sokol Černošice do oprav budovy i zvelebení hřiště průběžně vkládá nemalé prostředky. Jednotu využívá ke cvičení více než 350 pravidelných členů všech generací, sokolská tělocvična je celoročně vytížena na maximum.

Za starostku Sokola se postavila také černošická organizace TOP 09. "Považujeme za nepřijatelné rozhodovat o cizím majetku. Dům pana Mališe se mi také nemusí líbit, ale to mě přece neopravňuje navrhovat jeho vystěhování a prodej," uvedla černošická zastupitelka Martina Řehořová (TOP 09). Podle předsedy místní organizace TOP 09 Černošice Jiřího Kubáta Sokol více než sto let velmi pozitivně přispívá k rozvoji místního společenského života. "Nelze přistoupit na to, aby se takovým způsobem znevažoval respektovaný spolek, jeden z nejváženějších ve městě," uvedl Kubát.

TOP 09 Černošice