Langšádlová chce porazit Ratha

23. 9. 2011

Hejtman David Rath v roce 2008 překvapivě vyhrál krajské volby. Byl v pozici outsidera, na kterého nikdo nesází, a přece vyhraje. Za rok mu voliči dají vysvědčení za jeho čtyři roky vládnutí. S  jakou známkou?

Bude středočeskému hejtmanu Davidu Rathovi (ČSSD) příští rok větším konkurentem jeho předchůdce, poslanec Petr Bendl, nebo poslankyně Helena Langšádlová?

Za rok budou mít střední Čechy novou vládu a velké strany už nyní řeší, koho postavit jako lídra. A jak to vypadá, volební souboj ve středních Čechách zřejmě svedou politici, kteří společně zasedají v Poslanecké sněmovně.

David Rath pravděpodobně znovu povede ČSSD do krajských voleb. Někomu mohou vadit jeho časté výpady ve Sněmovně typu „Kalousek měl veselou opičku“. Na druhou stranu mu však právě jeho sarkastické výroky zajišťují pozornost médií.

Rathovi v roce 2008 pomohly vyhrát volby jeho volební sliby – žákovské jízdné zdarma a proplácení zdravotních poplatků. Jenže od té doby uběhly tři roky a během nich Rath naštval Středočechy rušením řady autobusových spojů.

O pozici jedničky se bude muset zřejmě poprat. Z řad sociální demokracie zaznívají signály, že během stranických primárek, které právě začínají, se objeví protikandidát. Zřejmě z protirathovského křídla, které reprezentuje například Milan Urban.

Pravice má šanci vyhrát. Překvapením může být výsledek nováčka voleb, pravicové TOP 09, která bude kandidovat společně s hnutím Starostové a nezávislí.

Kandidátkou na hejtmana bude Helena Langšádlová z TOP 09. Starostové a nezávislí by raději na jejím místě viděli exstarostku Chýně Věru Kovářovou. „Jestli to unesu, když budu dvojka? Tak paní poslankyně je dlouho v politice, má velké zkušenosti, zajímá se o sociální témata, objíždí kraj – bude mi ctí jí krýt záda,“ uvedla Kovářová.

Jednání však stále nejsou ukončena. Společně s kandidátkou totiž TOP 09 a STAN sestavují také stínovou krajskou vládou. A na těchto jménech se už několik týdnů nemohou dohodnout.
Napínavé budou příští krajské volby pro ODS. O  pozici lídra se uchází šéf středočeské ODS Petr Bendl a rovněž senátorka Veronika Vrecionová. Určitě časem přibudou i další jména. Lídr ODS to bude mít těžké. ODS je vládní stranou a tým Petra Nečase je jedním z  nejméně oblíbených v historii. Bude to boj.

***

Kdo může šéfovat kraji:

David Rath (ČSSD) poslanec, stínový ministr zdravotnictví, od roku 2008 středočeský hejtman charakteristika: rétoricky zdatný

Helena Langšádlová (TOP 09) poslankyně, šéfka středočeské TOP 09. charakteristika: zásadová a příjemná

Petr Bendl (ODS) poslanec, předseda středočeské ODS charakteristika: umí zapůsobit na lidi

Veronika Vrecionová (ODS) senátorka a starostka Přezletic. charakteristika: usměvavá a důvěryhodná

Martina Klapalová

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední čechy (střed)

23.9.2011    Mladá fronta DNES    Strana 2    Střední Čechy

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme