Přejmenujte Koněvovu ulici, žádají Žižkov místní

17. 7. 2019

Rok po druhé světové válce získala jedna z nejdelších ulic v Praze 3 jméno po sovětském maršálovi Ivanu Stěpanoviči Koněvovi, který se podílel na osvobození hlavního města. Nyní radnice městské části zvažuje, že jméno změní. "Nikdo z nás nemá úplně radost z toho, že má ulice název po rozporuplném Koněvovi," říká starosta Jiří Ptáček (TOP 09).

Maršál osvobodil se svými vojáky Prahu, severní, střední a východní Čechy, v 50. letech potlačil maďarské povstání, podílel se v roce 1961 na výstavbě Berlínské zdi a v létě 1968 zaštítil zpravodajský průzkum před vpádem vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Důvodem, proč se nyní žižkovská radnice zabývá Koněvem, je dopis podepsaný zhruba stovkou obyvatel Prahy 3 a podnikateli ze zmíněné ulice. Ti požadují, aby byl historiky vypracován dokument, který zhodnotí maršálovu roli. "Lidé dnes pořádně nevědí, co všechno Koněv dělal. S jeho historickým počínáním bychom se měli seznámit," popisuje Filip Stome, jeden ze signatářů dopisu.

4 jména už vystřídala současná Koněvova ulice. Dříve byla Vídeňskou, Poděbradovou a Brněnskou.
Posudek historiků má být hotov do podzimu a následně poslouží jako podklad pro diskusi o možném přejmenování ulice. Změnu názvu připouští i Ptáček.

"V dnešní době by ji po tomto člověku už nikdo nepojmenoval. Obecně není šťastné, když se po takto kontroverzních osobnostech jakákoli ulice jmenuje," dodává starosta.

Podobně mluví i zástupci koaličních zelených či opoziční ODS. Změnu jména ulice by podpořili, pokud by o to lidé měli zájem. "Je ale třeba počítat s tím, že by přejmenování přineslo byrokratickou zátěž pro její obyvatele i živnostníky," upozorňuje zastupitel Alexander Bellu (ODS). Obyvatelé ulice by si museli nechat vyměnit doklady či změnit adresu ve smlouvách s dodavateli elektřiny, podobné změny by čekaly i firmy, které tam sídlí. Zastupitel městské části Matěj Michalk Žaloudek (zelení) odhaduje, že by se změna dotkla více než tisíce lidí, kteří v ulici, dlouhé přes tři kilometry, bydlí.

I proto není změně příliš nakloněn historik Albert Kubišta, jenž je členem magistrátní místopisné komise. Ta posuzuje návrhy jmen nových ulic, a zda je vhodné přikročit k přejmenování. "Ještě jako předseda této komise jsem varoval před přejmenováním. Když ulici změníte název, všechny nuceně přestěhujete. Mělo by k tomu proto dojít na základě všeobecného konsenzu," míní Kubišta. Zároveň upozorňuje na to, že i kdyby se změnil název ulice, lidé ji budou mít stále s maršálem spjatou.
Pro zachování Koněva jsou komunisté. Ti už loni protestovali proti tomu, když se k maršálově soše v Praze 6 umisťovaly informační tabulky, na kterých byla popsána celá jeho minulost. Místopředseda KSČM a bývalý magistrátní zastupitel Petr Šimůnek míní, že Koněv na Žižkov patří. I proto, že po sametové revoluci politici uváděli, že se ulicím budou dávat apolitické názvy, k čemuž podle Šimůnka nedošlo. Některé nesou jména novodobých politiků, například piazetta u Národního divadla je pojmenována podle Václava Havla.

Koněvova ulice není jedinou, která dosud nese jméno spjaté s komunismem. V Hodoníně mají Marxovu ulici, ve Vyškově bydlí lidé v ulici Antonína Zápotockého, komunistického prezidenta spjatého s konfliktními 50. léty. Změnu názvu obyvatelé odmítli kvůli administrativě s tím spjaté. Snad nejvíc se v Česku přejmenovávaly zastávky a ulice se jménem Vladimira Iljiče Lenina.

Autor: Benedikt Lederer

Zdoj: iHned.cz, 17. 7. 2019

Štítky
Osobnosti: Jiří Ptáček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme