Čeští politici svádějí nepopulární věci na Brusel, úspěchy si zase přivlastňují

25. 11. 2017

Podle výzkumu Eurobarometru vnímá Evropskou unii pozitivně jen třetina Čechů, tedy nejméně ze všech členských států. Týdeník Respekt se zeptal českých europoslanců, v čem jsou podle nich důvody tohoto stavu a jak by ho měla Česká republika reflektovat. 

Luděk Niedermayer: Je zvláštní, že občané země, pro kterou má členství v Unii tak velký význam a znamená obrovský ekonomický přínos, ukazují tak nízké sympatie pro tento projekt. Myslím, že důvody pro nízkou "popularitu" Unie jsou u nás podobné jako jinde, jen prostě "víc fungují". Hlavní je obrovská neznalost umožňující politikům nepopulární věci svalovat na "Brusel", zatímco úspěchy společné Evropy připisovat sobě. Národní politici nemají dost odvahy, aby lidem jasně sdělili, že to nejsou abstraktní byrokrati, ale oni sami, kdo agendu Unie určují a zákony schvalují. A aby za výsledky stáli, nebo je alespoň korektně vysvětlovali. Roli hraje i to, že mnoho věcí, které společná Evropa přinesla, dnes vnímáme jako samozřejmost. Někdy hraje i roli fakt, že politici, média i veřejnost si občas na některé "kauzy" (zbraně, kvóty) vytvoří názor dříve, než si pořádně návrhy prostuduje – i když někdy tomu pomáhá příliš složitá a nesrozumitelná komunikace ze strany unijních institucí, či ne vždy zcela kvalitní návrhy legislativy. Hlavní rozdíl v "intenzitě" nepopularity Unie u nás nicméně tkví v silném vlivu osobností typu Václava Klause či Miloše Zemana, zejména v poslední době, kdy se od proklamovaného evropanství posunul názorově spíše do Moskvy či Pekingu. Daří se jim skepsi k Unii dostat do široké populace. Ostatní politici se pak bojí jít proti proudu, aby je sympatie pro Unii nestály hlasy. A to je také jeden z důvodů, aby bylo cílem české politiky – alespoň pro strany, kterým nejde jen o okamžité zisky – tenhle obrázek měnit. Jsme ve fázi, kdy se skepse, nekonstruktivní kritika EU, ne-li dokonce odmítání Unie, stávají mainstreamem české politiky. A tématem, na kterém lze postavit politickou kariéru. Dnešní stav je džin puštěný z lahve, který může ohrožovat naši budoucnost. 

Jiří Pospíšil: Kořeny tohoto stavu zřejmě leží již v našich dějinách, kdy u nás existovala dlouhá tradice české politiky vymezovat se vůči Vídni. V poslední době se u nás navíc méně myslí na hrozbu ze strany Ruska, takže Češi na rozdíl od řady sousedů méně vnímají geopolitickou rovinu našeho členství v EU, kterou osobně považuji za klíčovou. Jedinou cestou ke zlepšení je neustálé vysvětlování výhod našeho členství a rozbíjení mýtů a pomluv o Unii, které šíří i někteří politici. 

(red)

www.respekt.cz 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme