Černomostecké vnitrobloky mění tvář

6. 10. 2020

Dobrá zpráva pro obyvatele Černého Mostu. Dlouhodobě zanedbané místní vnitrobloky se konečně mění k lepšímu. „Podařilo se nám domluvit s Magistrátem hl. m. Prahy, který většinu těchto ploch vlastní, aby uvolnil finance na jejich revitalizaci. I když jednání nebyla jednoduchá a trvala poměrně dlouho, nakonec jsme dospěli k dohodě. Jsem za to vážně rád, místní vnitrobloky už nějaký smysluplný zásah nutně potřebovaly“ vysvětluje starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra.

S úpravami se začalo během letních měsíců. „Většina prací už je hotova, dokončení včetně úpravy zeleně předpokládáme do poloviny října,“ říká Jiří Mejdrech, ředitel divize správy nemovitostí společnosti Centra a. s., která vnitrobloky spravuje. Proměna se týká ploch lemovaných ulicemi Bryksova, Bobkova, Kučerova, Maňákova a Mansfeldova (vnitrobloky A, A1, B, E, F-G viz nákres). Před zahájením stavebních prací nechal správce vytrhat plevel ze zpevněných ploch a vyčistit, dorovnat a opravit zašlé dláždění i poničené betonové zídky. Dále se ve vnitroblocích aktuálně provádí, nebo jsou již dokončeny opravy laviček, opravy a nátěry kovových prvků, dětských pískovišť, plůtků, opravy, doplnění a čištění odtokových kanálků, rekultivace travnatých ploch, kultivace keřů a stromů, výsadby, vysokotlaké čištění plochy sportovišť či opravy velkých herních zdí včetně bezpečnostního pletiva. Prokoukla i dětská hřiště. „Například v největším řešeném vnitrobloku (F-G) máme hned dvě. Obě nabídnou 2D nové herní prvky a nový povrch – pryžový a betonový,“ doplňuje ředitel Mejdrech. V tomtéž vnitrobloku je zároveň velká plocha se starými tenisovými kurty. Ty se v tuto chvíli opravovat nebudou – jedná se o velkou investici, kterou se magistrát rozhodl od stávající revitalizace oddělit. „V současné době hl. m. Praha ve spolupráci s MČ Praha 14 hledá vhodné využití této plochy. Kurty jsou rozpraskané a nepoužitelné, izolace pod nimi špatná… zemina nad garážemi je zase v natolik tenké vrstvě, že neumožňuje žádnou rozumnou výsadbu. Osobně by se mi na místě líbila knihovna, třeba s lehátky pro venkovní posezení,“ říká starosta Vondra. Mezi aktuálně revitalizovanými vnitrobloky chybí ten, který obklopují ulice Bobkova, Bryksova a Maňákova (C). O něj se postará přímo městská část. „Tuto plochu máme jako jedinou svěřenou do správy my, a proto bude revitalizace hrazena z našeho rozpočtu. Počítáme s obdobným rozsahem jako u ostatních vnitrobloků,“ upřesňuje starosta Vondra.

Tento text byl převzat z měsíčníku městské části Praha 14 "Čtrnáctka"