Není nad milé pozvání

Reportáž z veřejného projednávání strategie MČ Praha 13

2. 5. 2011

Na 27. dubna tohoto roku byli prostřednictvím webových stránek radnice všichni občané naší městské části pozváni na veřejné projednání strategie MČ Praha 13. Pozvání znělo doslovně takto:

„Vážení spoluobčané, v souvislosti se soustavným zkvalitňováním veřejné správy, zapojováním veřejnosti do správy věcí veřejných a zahájením akcí spojených se zaváděním Místní Agendy 21, (co je M. Agenda 21 bude vysvětleno při projednávání) vás srdečně zveme na veřejné projednání Strategie rozvoje MČ Praha 13“.

Program byl stanoven následovně:

17.00-17.10 – Úvodní slovo, cíl jednání, organizace veřejného projednávání
17.10-17.30 – Základní informace o projektu, současný stav
17.30-18.50 – Projednání písemných připomínek
18.50-19.00 – Závěrečné zhodnocení procesu připomínkování, způsob vyhodnocení a nástin dalšího postupu.

Součástí pozvánky byl i připomínkový formulář a instrukce jak a kdy je potřeba připomínky doručit.

Pár vysvětlivek pro ty, kdo slyší poprvé o Místní Agendě 21. Jedná se o systém optimalizace veřejné správy, který – zjednodušeně řečeno – spočívá v definici priorit pro rozvoj městské části a stanovení postupů pro jejich dosažení.

Strategii pro naši městkou část zpracovává firma Westminster, přičemž se snaží vycházet z jakýchsi vlastních průzkumů a z Koncepce rozvoje městské části, zpracované úřadem MČ v r. 2007. Základní nástin nové strategie byl zveřejněn zhruba před měsícem na webu MČ a současně byli občané vyzváni, aby podali své připomínky, které měly být projednány právě na tomto setkání. I když Místní Agenda 21 má získávání zpětné vazby od občanů přímo ve svých podmínkách, jsem za toto pozvání a za včasné zveřejnění podkladů pro setkání moc rád.

Ačkoliv zastupitelé absolvují podobnou proceduru 11. května, někteří členové klubu TOP09 neodolali pozvání a přišli se „zapojit“. Podělím se s Vámi o dojem z celého setkání - z mého pohledu totiž nedošlo k naplnění deklarovaného účelu.

Je zarážející, že firmu Westminster evidentně zaskočilo, že naši občané skutečně podali nějaké připomínky a že jich bylo tolik. Zřejmě právě to množství připomínek vedlo dotyčnou firmu k originálnímu nápadu, že když nemůže reagovat na všechny, tak nebude reagovat na žádnou. To bylo geniální do té míry, že všichni přítomní zůstali sedět s otevřenou pusou po dobu delší než vhodnou.

Když zástupce firmy Westminster zhruba 20 minut nerušeně prezentoval strategii MČ tím, že postupně promítal a četl to, co již dávno bylo vyvěšeno na internetu, došla mnohým trpělivost. Zejména zástupci občanských sdružení se snažili přimět prezentujícího, aby přestal opakovat známé věci a odpověděl alespoň na některé písemně podané připomínky nebo o nich promptně podiskutoval. Ukázalo se, že firma se ani nepokusila připomínky tematicky roztřídit a že se věcným obsahem připomínek zatím nezabývala. Takže snaha občanů vyšla zjevně naprázdno.

Následně prezentující pochopil, že zcela ztratí tvář, pokud nebude reagovat alespoň na několik přímo položených dotazů. Při jeho odpovědích se rozpoutala diskuze, do které se zapojili i někteří zástupci našeho klubu, tajemnice úřadu, přítomní členové rady a zastupitel Neckář (ČSSD), který je v zastupitelstvu určenou osobou odpovědnou za Místní Agendu 21. Bohužel se znovu potvrdila má zkušenost z předchozích zasedání zastupitelstev, totiž že mnozí zasloužilí zastupitelé vůbec nejsou zvyklí na otevřenou diskuzi, vznášení argumentů a protiargumentů nebo zopakování dotazu, když odpověď na otázku je mimoběžná nebo prostoduchá. Někteří zřejmě obyčejnou kritiku považují za vyhlášení válečného stavu. Když se například zastupitelka Kotková (TOP09) otázala na plány ohledně snížení počtu heren, reagoval pan zastupitel Bobysud (ODS) plamenně, že za daný stav přece může ministr Kalousek, takže hlavním viníkem velkého počtu heren je především místní klub TOP09, protože „svého“ ministra nedonutil jednat dříve. V tu chvíli bylo zřejmé, že jde především o odvedení pozornosti prostřednictvím podpásových argumentů, snahu se ukázat a o záměrné vyvolání napětí.

Navzdory tomu se většina přítomných dokázala udržet v mezích kultivované diskuze. To platí především o občanech, vesměs členech místních občanských sdružení, kterým je třeba složit poklonu nejen za neutuchající zájem o naše okolí, ale i za obrovskou trpělivost v průběhu všech jednání s místní samosprávou.

Z celého setkání mě nejvíc zaujal postoj pana Neckáře z ČSSD, který přítomné diskutující občany suverénně upozornil, že jejich hlas stejně nic neznamená. Městská část spolu se zpracovatelem přeci dělala „reprezentativní průzkum“ a zjistila, co většina občanů opravdu chce. (Jelikož v rámci průzkumu bylo vyhodnoceno pouhých 490 dotazníků, což představuje cca 0,8 % občanů MČ, jde o skutečně velmi odvážné tvrzení.) To, že vy jste aktivní a na pozvání radnice jste přišli, neznamená, že si budete na radnici vyskakovat!

Jinými slovy tedy právě ti, kteří se zajímají o své okolí a jsou ochotní trávit svůj volný čas nad podobnými perlami, jako je představená strategie, byli panem Neckářem upozorněni, že se snaží marně. Dovolím si tuto situaci parafrázovat takto:

Neberte vážně, co se píše na webu radnice, jde totiž jen o formality. My jsme vás sice museli vyzvat k zapojení do přípravy projektu, protože je to stanoveno v závazných podmínkách projektu, ale ve skutečnosti nás vaše připomínky nezajímají, obtěžují a zdržují. Nechte nás v klidu pracovat, my sami víme nejlíp, co potřebujete.

Vojtěch Šeferna

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme