Reakce Heleny Chudomelové na tendenční článek v Deníku

Manipulace kolem obchvatu Komořan a napojení na okruh

14. 2. 2015

Deník publikoval tento článek a Helena Chudomelová do redakce poslala svou reakci:

http://www.denik.cz/praha/obyvatele-komoran-se-bouri-novou-ctyrproudovou-silnici-vubec-nechteji-20150211-5eqp.html

Reaguji na článek Obyvatelé Komořan se bouří. Novou čtyřproudou silnici vůbec nechtějí.

Zajímalo by mne, kde paní Janoušková vzala tu jistotu, že věci se mají tak, jak uvádí ve svém článku. Byla jsem také účastna na setkání v Modřanském biografu a se zájmem jsem sledovala, jak se paní starostka i místostarosta brání vyslovit nahlas svůj názor na obchvat Komořan. Jistě moc dobře věděli, proč to dělají, v sále totiž neseděli pouze odpůrci obchvatu, ale řada obyvatel Komořan, kteří bydlí poblíž Komořanské ulice, která dělí Komořany na dvě části a kteří každodenně ráno musejí snášet pomalu se sunoucí  kolony vozidel po této komunikaci směrem do města, stejně jako odpolední páteční a nedělní dopravní zácpy. To znamená hluk, výpary z aut, nebezpečí na silnici atd. K tomu dodávám, že městská část Praha 12 představuje cca 56 tisíc obyvatel. Jaké procento z toho představují komořanští odpůrci nové komunikace? Např. obyvatelé Cholupic poslali na radnici petici, aby do doby, než bude napojení na pražský okruh v Komořanech, byly zavřeny sjezdy a nájezdy na okruh v Břežanech a zejména v Písnici, protože by auta jezdila po úzké a nevyhovující silnici přes Cholupice. Prostě jsou vždycky více slyšet křiklouni, kteří jsou proti.

Také musím vyvrátit lži paní starostky o tom, že obyvatelé Komořan nebyli informováni o připravovaných záměrech na připojení Komořan na okruh. Městská část Praha 12 naléhala na Magistrát hl.m. Prahy, aby nechal zpracovat urbanistickou studii Modřany – jih, jejíž součástí by byl návrh na připojení na okruh. Povedlo se a studie byla vypracována. Zabývaly se jí odborné komise rady městské části, jejichž členy byli i občané městské části, byla zveřejněna v novinách městské části a byla projednávána na zasedání zastupitelstva městské části, kam byli občané vždy pozváni. Na základě těchto projednání zastupitelstvo urbanistickou studii přijalo, ale vyžádalo si alternativní řešení obchvatu Komořan, protože vzalo v potaz , že při řešení napojení na okruh je potřeba ochránit zájmy Hydrometeologického ústavu, statku Šabatka i krajiny. Je třeba ale zdůraznit , že se jedná o cca 800 m nové komunikace. Na základě toho bylo zpracováno celkem 8 variant plus devátá - návrh občanského sdružení občanů Prahy 12 paní doktorky Rázkové. Nejlépe byla vyhodnocena varianta, která nepřechází Vltavu, ale komunikace jde ve stopě železniční tratě, kterou odsouvá blíže k řece, nikoliv však tak, aby narušila klidovou zónu podél Vltavy, včetně cyklistické stezky. K tomu bych řekla, že mě překvapuje, že se někdo pohoršuje, že by se měla posunout komunikace tak, aby výrazně ulevila centru Komořan a pomoci množství obyvatel, kteří zde snášejí každodenní kolony. A přitom řada lidí neváhá se proběhnout nebo projet na kole a inhalovat ovzduší od Braníku podél Vltavy do centra města, minimálně k Mánesu, podél dost vytížené komunikace. A připomínám, že jsme stále na území hlavního města Prahy!

Z přiložených podkladů je zřejmé, že občanské sdružení občanů Prahy 12, které se pasovalo na to, že občany zastupuje, mělo dostatek příležitostí se s návrhy seznámit, nehledě na to, že návrhy byly zveřejněny, projednávány opět v odborných komisích, návrh vybraného řešení zveřejněn v novinách městské části, aby se s ním občané mohli seznámit a mít k němu připomínky a také vyjádřit se k němu na zasedání zastupitelstva. Působila jsem 18 let ve funkci zástupce starosty v městské části Praha 12, nejsem sice starousedlík, ale v Modřanech  žiji už 30 let a tak mi to tady velmi přirostlo k srdci. Proto mi vadí, když se o některých věcech lže ve vlastní sobecký prospěch.

Přikládám některé z řady dokladů, které mám na podporu svých tvrzení. Chápu, že není nic staršího než včerejší noviny, jak se říká. Nicméně, kdybych vám nenapsala, cítila bych se jako pitomeček, který si nechá všechno líbit.

Helena Chudomelová

zde odpověď z Deníku:

Dobrý den,

děkuji Vám za Váš email. Tématu se rozhodně ještě budeme věnovat. Je to dlouhodobý problém, který je závislý nejen na změně vedení Prahy 12, ale také na magistrátu a návrzích, které se v průběhu měnily. Tento článek zatím reagoval na pondělní setkání a další vývoj budeme sledovat. Děkuji Vám za Vaše poznámky, které dokreslují situaci.

 

Hezký den přeje

 

Mgr. Pavla Janoušková
Redaktorka

VLTAVA-LABE-PRESS, a.s.
Praha a střední Čechy
Přátelství 986
104 00 Praha 10 – Uhříněves


Web: www.denik.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme