28. 4. 2020

Také na naší městské části jsme se již od počátku virové krize zapojili do pomoci potřebným. MČ Praha 12 před více než měsícem spustila web „Praha 12 šije roušky“, kdy ti, co jsou schopni a ochotni šít roušky je hotové předávají na radnici a ta je rozděluje lidem, kteří o ně požádají. Materiál jako jsou látky, tkalouny a jiné stužky nebo gumičky většinou obstarala radnice, která je získala především od dárců, případně je nakoupila sama a umožnila tak šít i občanům, kteří tento nedostatkový materiál neměli, ale zato měli chuť přiložit ruku k dílu. Pokud tedy někdo potřebuje roušku, může se obrátit na radnici a v dohodnutých termínech si roušky vyzvednout. Naše městská část také distribuuje desinfekci. Přednostně se pochopitelně začalo u těch nejzranitelnějších, tedy u seniorů, dále se část rozdala do bytových domů a také dobrovolníci pravidelně distribuují desinfekci například i před vybranými obchody s potravinami. Velké poděkování patří všem, kteří se zapojují, šijí roušky, pomáhají s distribucí. Samozřejmě také učitelkám, které zajišťují provoz školky pro složky integrovaného systému, hasičům z SDH Cholupice, kteří od začátku pomáhají s distribucí desinfekce a roušek nejstarším spoluobčanům a mnoha dalším.

Nezapomínáme však také na místní podnikatele. Jako jedněm z prvních se nám v Praze 12 podařilo schválit 50 % slevu z nájemného z nebytových prostor ve správě naší městské části. Zároveň budeme navrhovat, aby se do konce tohoto roku odpustilo nájemné za umístění restauračních předzahrádek.

Většina škol a školek je nyní uzavřená, až na ty, které jsou v rámci nouzového stavu otevřené pro děti rodičů z integrovaného záchranného systému. Tam, kde to bylo potřeba, se provedla desinfekce. Školy a školky se v tuto chvíli připravují na své znovuotevření, tak aby bylo vše, jak má být. Kdy k tomu dojde, v tuto chvíli není známo a bude to záviset na dalších krocích Ministerstva zdravotnictví a dalších odpovědných orgánů a především na vývoji pandemie.

Zároveň mi dovolte poděkovat všem, kteří dodržují současná opatření a brání tak dalšímu šíření viru. Nikdo z nás podobnou situaci ještě nezažil, ale většina našich občanů k tomu přistoupila velmi zodpovědně. Je jasné, že to má vliv na život většiny z nás a musíme věřit, že se situaci podaří zvládnout a přijatá opatření se začnou co nejdříve opět rozvolňovat. Všem dobrou mysl a pevné zdraví!

Petr Šula
místostarosta MČ Praha 12 a předseda regionálního výboru TOP 09 Praha 12