Opravdu chce současná koalice jmenovat redakční radu, jak jí to předepisuje novela tiskového zákona

Noviny Prahy 12

10. 3. 2015

Na 2. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 12 předložili zastupitelé za TOP 09 návrh na jmenování nové redakční rady a přijetí Kodexu dobrého radničního periodika, který vypracovala nevládní nezisková organizace Oživení a.s.  (viz odkaz na dokument: http://www.bezkorupce.cz/documents/radnicni_listy/doporuceni-kodex.pdf). Záměrem je nastavit taková pravidla pro vydávání radničního periodika, aby informace otištěné v něm byly v nejvyšší možné míře objektivní a nestranné, tj. nesloužily k prosazování zájmu žádné politické strany či hnutí.

 

A jak reagovala koalice?

Reakce současné koalice, kterou tvoří ANO 2011, Změna pro Prahu 12 a ČSSD, byla jednoznačně negativní! Dokonce odmítla zařadit tento bod na program jednání, takže nebylo ani možné diskutovat k danému tématu. Zároveň ovšem někteří představitelé koalice neopomněli zdůraznit, že již dlouhou dobu usilují o ustavení redakční rady a že se v žádném případě nezpěčují ani jejímu zřízení ani přijetí Kodexu dobrého radničního periodika. Ve svém svatém nadšení poněkud přehlédli, že redakční rada už dávno existuje, takže rozhodně není třeba ji zřizovat. Stačilo pouze odvolat členy stávající redakční rady, neboť její složení už není aktuální, a navrhnout nové kandidáty. Dle návrhu TOP 09 by byli vybíráni tak, že by jednu polovinu redakční rady tvořili členové zastupitelstva (vždy po jednom zástupci z každého klubu zastupitelů) a druhou občané naší městské části těšící se společenské vážnosti.

 

Takže jak vypadají radniční noviny dnes?

Tím, že současné vedení radnice návrh TOP 09 doslova smetlo se stolu, se propásla šance udělat z Novin Prahy 12 skutečně kvalitní měsíčník, poskytující objektivní a nestranné informace o dění v naší městské části. Nyní se spíše podobají kolbišti, na němž si strany a hnutí, které jsou právě u moci, vyřizují účty se svými oponenty. Zastupitelům, kteří nepodporují koalici, je odepírán přístup do nich, chybí zde pluralita názorů a pokud je v nich někdo napaden či osočen, nemá prostor k obraně. Takto pojaté noviny připomínají spíše stranický tisk, v němž mají hlavní slovo čelní představitelé vládnoucích politických stran a hnutí. Jsou to praktiky, které jdou zcela proti duchu Kodexu dobrého radničního periodika, k němuž se současné vedení radnice údajně hlásí!

Ing. Pavla Aubrechtová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme