18. 9. 2012

Oddechová louka na břehu Vltavy v Komořanech se v sobotu 15. 9. rozzářila žlutými tričky. Okolo tisícovky Pražanů sem během celého dne dorazilo na kolech, in-line bruslích i pěšky, aby se zúčastnili akce Pražské cyklozvonění. Cyklistické pelotony odstartovaly ráno z několika míst, těsně před polednem pak zvoněním oslavili příjezd do cíle trasy. Pro malé i velké účastníky tu byl připraven bohatý program, kterým po celé odpoledne provázel moderátor a herec Martin Zounar.  

Akci, která předznamenala Evropský týden mobility, uspořádala Praha 12 společně s devíti dalšími městskými částmi, hlavním městem Prahou a Nadací Partnerství. „I když během posledních pěti let se z Pražského cyklozvonění stala velká akce celopražského významu, jsme rádi, že si zachovala stále svoji původní myšlenku. Šlo nám o to ukázat, že po Praze se dá jezdit na kole,“ řekla bezprostředně po akci zástupkyně pořádající městské části Praha 12 místostarostka Hana Jandová. Hlavní město má podle ní stejný potenciál jako například Berlín nebo Drážďany, v kopcovitém terénu mohou přitom lidem pomoci elektrokola. 

Akci už tradičně zahájila projížďka po pražských cyklostezkách. Skupiny cyklistů odstartovaly ze všech deseti městských částí, které se na organizaci Pražského cyklozvonění spolupodílely. Účastníci měli příležitost projet si také některé nově vybudované úseky cyklostezek, například na trase z Velké Chuchle k Barrandovskému mostu. Program, který odstartoval v 11 hodin, představil nejen novinky v pražské cyklodopravě, ale nabídl také sportovní vyžití v zájmových kroužcích a centrech nebo činnost neziskových společností. 

„Jsem ráda, že městské části tímto způsobem nabízejí inspiraci rodinám, jak společně trávit volný čas,“ uvedla Helena Chudomelová, radní hlavního města Prahy pro školství, sport a volný čas, která se na akci přijela také podívat. Podle ní trpí české děti obecně nedostatkem pohybu a nedávno zveřejněné statistiky označila již za alarmující. Rodiče, kteří vyrazí s dětmi na kole, jim dávají nejen dobrý příklad, ale společně strávený čas zároveň rodinu stmeluje. Více…  

Zdroj: http://www.praha12.cz 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme