6. 2. 2012

Takové je zjevně hlavní motto současné koalice Prahy 12, která usiluje od prvních minut na radnici o omezení a přerušení jakýchkoli necenzurovaných informačních toků. Není to tak dávno, co jednotlivé složky současné koalice volaly velmi hlasitě po otevření radničních novin pro příspěvky opozice i pro veřejnou diskusi. A hle, stačilo jen dostat se na radnici a dlouholetý křik utichl!

Všichni chceme přece to samé, ne? Klid na práci! Klid, který nebudou narušovat nějaké připomínky nespokojených občanů nebo opozičních zastupitelů. Ti navíc odhalují zcela hnidopišsky různé kauzy s nehospodárným nakládáním finančních prostředků naší obce, s podivným výběrem dodavatelů, s neuvěřitelným zacházením s personálem nebo s šokujícími manipulacemi ve prospěch zájmů členů koalice. Ne nadarmo volali po klidu na práci už komunisté v letech před listopadem 1989. Ostatně dnes jsou tichými společníky koalice; že by právě oni udávali tón a určovali, co si radnice představuje pod pojmy demokracie a svoboda informace? Jistě ne! To bychom jim asi křivdili. Na něco takového si určitě vystačí koalice ČSSD, Změny pro Prahu 12 a VV sama!

Opoziční zastupitelé za TOP 09 by se možná i smířili s faktem, že jim radnice nevydá zvukový záznam z jednání zastupitelstev, která jsou veřejná, a tak si podobný záznam může pořídit kdokoli. Ano, jsou v této republice radnice (a není jich málo), které zveřejňují zvukové nahrávky z jednání na internetu nebo v přímém přenosu poskytují i televizní záznam. Rozumíme však současnému vedení Prahy 12, že takovou míru veřejné ostudy, jakou by pro koalici představovalo toto přímé nahlédnutí do průběhu jednání zastupitelstva, by zřejmě nebylo politicky přijatelné.

Nerozumíme a nehodláme se ale smířit s tím, že řada běžné agendy radnice, která se týká hospodaření s obecními penězi a dalších zásadních rozhodnutí, je ukryta v rámci utajených příloh tak, aby se k nim nemohl z občanů nikdo dostat! Tak, aby nikdo neměl možnost nahlédnout pod pokličku událostí, které se na naší radnici připravují. A to v době, kdy se rozhoduje o investicích ve výši stovek milionů korun z peněz našich občanů!

Mgr. Petr Prchal

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme