Bouřlivé projednávání změny územního plánu

Bude zastavěna „zeleň“ mezi Šabatkou a Závistí?

11. 2. 2014

Vlastníci rozsáhlých pozemků č. 748/1, 750 a 751 v k. ú. Komořany, v prostoru za portálem Cholupického tunelu, požádali o změnu územního plánu na části pozemků, kde je v současnosti zeleň, a o navýšení koeficientu zastavěnosti na zbylých pozemcích již nyní určených k zástavbě. Tato žádost byla jedním z bodů, které projednávalo Zastupitelstvo městské části 3. prosince 2013. 

Souhlas s těmito změnami prošel většinou jednoho hlasu a rozdělil zastupitele napříč stranami a kluby. Pro hlasovalo 7 ze 7 zastupitelů za ČSSD, 6 z 7 za ODS, 3 z 9 za TOP 09, 1 z 6 za Změnu pro Prahu 12 a 1 ze 2 za VV. Argumenty jednotlivých zastupitelů, kteří v bouřlivé debatě k projednávanému materiálu vystupovali, si můžete poslechnout ze zvukového záznamu nebo přečíst ze zápisu z jednání Zastupitelstva (ke stažení zde..., str 38). Tedy i mé výhrady, které jsem proti změně vznesla. 

Konečné slovo bude mít Zastupitelstvo hlavního města Prahy, které bude v letošním roce rozhodovat, zda se bude dále projednávat tato žádost o změnu územního plánu a navýšení koeficientu zastavěnosti, tedy pořizovat různé studie a posudky, nebo bude hned v začátku zamítnuta a vyřazena z dalšího projednávání. 

„Osobně jsem zásadně proti změně územního plánu z toho důvodu, že tyto pozemky v roce 2006 prodalo současným vlastníkům  hl. m. Praha, přestože MČ Praha 12 upozorňovala na možný budoucí střet se stavbami souvisejícími s Pražským okruhem. Na těchto pozemcích je nyní umístěna kruhová křižovatka obchvatu Komořan a zřejmě bude muset dojít ke směně pozemků“, říká H. Jandová, zástupkyně starosty za TOP 09. S tímto se ztotožňuje zastupitel J. Sova, který dodává: „kromě chybějící dopravní obslužnosti mohou vzniknout v budoucnu realizací projektu problémy s plněním hlukových limitů, což může vyústit až k omezení rychlosti na Pražském okruhu“. Stanovisko M. Fajfra, předsedy TOP 09, je následující: „Do budoucna změnu územního plánu nevylučuji, ale až po vyřešení neutěšené dopravní situace v Komořanech obchvatem Komořan, který v minulosti bohužel zablokovali stoupenci Změny pro Prahu 12“. 

Většina klubu zastupitelů za TOP 09 hlasovala proti odsouhlasení této změny. Klub TOP 09 udělá vše pro to, aby při projednávání této záležitosti na Zastupitelstvu hlavního města Prahy zazněly všechny zásadní informace.

 

Ing. Hana Jandová,

zástupkyně starosty

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme