20. 6. 2010 | 00:00

Základem morální výchovy je rodina, ale i okolní společnost má velký vliv na chování dětí a dospívajících. Problémy sociálně patologických jevů se objevují u stále mladších dětí, a proto je nezbytné vytvářet preventivní programy již pro děti předškolního věku.

Domnívám se, že existuje poměrně široká síť subjektů, které se této problematice věnují. Bohužel organizace, které prevenci provádějí, nedostatečně spolupracují. Proto je potřeba  klást důraz na kooperaci všech subjektů, které se na prevenci sociálně patologických jevů podílejí.

Další problém je personální zajištění vytvářených projektů. Této problematice se věnují často mladí lidé, kteří tuto činnost provozují jen jako odrazový můstek pro další kariéru a velice rychle odchází jinam. Je nutné vytvořit takové podmínky, aby vyškolení pracovníci zůstávali déle a  mohli pracovat kontinuálně a systematicky.

Pokud jde o učitele, existuje systém proškolení preventistů na každé škole, ale záleží na něm a vedení školy,  jakým způsobem probíhá prevence na dané škole. Myslím, že by bylo potřeba klást důraz na proškolení většího množství učitelské veřejnosti, zejména v oblasti šikany.

Závěrem shrnuji: subjektů, které se zabývají danou problematikou je dostatek. Je potřeba jejich práci zkvalitnit a klást důraz na systemetičnost.