Zpřístupněme města cyklistům

23. 4. 2012

Upozornit na nedostačující a nevodné podmínky pro jízdu na kole ve větších městech v České republice a na neohleduplnost řidičů vůči cyklistům je smyslem Velké jarní cyklojízdy. Jako každým rokem ji i letos v Praze zorganizovala iniciativa AUTO*MA.  Z náměstí Jiřího z Poděbrad se cyklisté ve čtvrtek 19. dubna hromadně vydali centrem Prahy až do Stromovky, kde celou jízdu slavnostně zakončili. Akce jsem se zúčastnil také.

Městské cyklojízdy se těší velké oblibě na celém světě. Vždyť jen v České republice se konají hned v několika městech (např. v Praze, Brně, Plzni, Pardubicích a v dalších). Každý rok se sejde více účastníků a spektrum cyklistů je opravdu pestré. Nalezneme mezi nimi všechny věkové kategorie, od seniorů až po malé děti v sedačkách nebo přívěsných vozících, aktivní sportovce i „sváteční jezdce“. Ani rozmanitosti dopravních prostředků se meze nekladou. V převážné míře všichni jedou na klasických kolech (více či méně moderně vybavených), ale je zde možné spatřit i koloběžky, jednokolky nebo tříkolky. Nezáleží ani tak na tom, na čem účastníci jedou, ale jak moc si jízdu užívají. Radost je vidět na každém z nich.

jarni-jizda02Zábava ale není jediným smyslem těchto cyklojízd. Cílem organizátorů je především upozornit na nedostačující podmínky pro cyklistiku v našich větších městech a na neohleduplnost řidičů vůči cyklistům, která se každoročně hlasitým troubením a nadáváním projevuje i během cyklojízd. Je mi jasné, že ne ve všech městech je prakticky možné vybudovat samostatný okruh pro cyklisty, např. Praha to svými úzkými uličkami ani neumožňuje, ale tato nezměnitelná fakta lze kompenzovat jinak. Řešení bych viděl nejen ve vzniku cyklistických pruhů podél silnic, ale především v ukázněnosti a oboustranné toleranci a respektu jak u řidičů, tak u cyklistů. Podstatné je podněcovat neustálou diskuzi o cyklistice jako rovnocenné dopravní alternativě a nezapomínat na ni.

Snad tyto cyklojízdy a další aktivity, jako např. unikátní průzkum dopravního chování, který proběhl v Pardubicích a zmapoval tam aktuální dopravní situaci a z ní vyplývající potřeby (http://mestonakole.eu/blog/2012/03/pruzkumy-profesori-a-rebelove) napomůžou tomu, že Češi budou moci svůj volný čas trávit aktivně na kolech bez strachu o zdraví své a svých dětí a dvě „znepřátelené“ skupiny řidičů a cyklistů se naučí vedle sebe v klidu a pohodě žít.

Informace o cyklojízdách naleznete na www.cyklojizdy.cz.

Václav Cempírek
poslanec TOP 09 za Pardubický kraj
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme