Prodej hokejového klubu – proč a právě nyní?

22. 5. 2012

Na posledním jednání zastupitelstva města Pardubice bylo rozhodnuto, že město prodá svůj podíl v hokejovém klubu HC ČSOB pojišťovna Pardubice. Naskýtá se otázka proč a proč právě nyní?  Tento rok Pardubice přeci vyhráli extraligu a hokejisté potěšili srdce nejednoho fanouška z Pardubic a okolí.

Já si však myslím, že právě teď je ta nejvhodnější doba. Důvodů lze najít několik.

Prvním dlouhodobým cílem pro naše město by mělo jednoznačně být nevlastnit majetkový podíl v žádném profesionálním sportovním klubu. To znamená nepodporovat přímo profesionální vrcholový sport.  Úkoly municipalit vidím někde úplně jinde. Veškeré prostředky určené na podporu sportu by měli směřovat především na podporu mládeže a volnočasových aktivit určených pro širokou veřejnost.

Dalším argumentem je porovnání s extraligovými kluby. Ve většině případů (snad kromě Zlína) nemá město v hokejových klubech významnější podíl.

Z hlediska načasování se domnívám, že po výborných výsledcích z posledních let je hodnota klubu na vysoké úrovni a lze i předpokládat zajímavé nabídky ze strany soukromých subjektů. Je mi jasné, že město bude respektovat předkupní právo současného majoritního vlastníka, ale hlavním cílem musí jednoznačně být prodat podíl města za co nejvyšší cenu.

Stejnou cestou a v souladu s výše uvedenými argumenty by se mělo město Pardubice postupně zbavit podílu v basketbalovém klubu BK JIP Pardubice a Dostihovém spolku.

Věřím, že pardubický hokej bude i v budoucnu úspěšný a nová vlastnická struktura hokejového klubu zajistí jeho dobré fungovaní.

Jan Němec
radní a zastupitel za TOP09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme