Jedna z nejstarších nemocnic v kraji má nakročeno k dalšímu rozvoji

20. 8. 2012

Vysokomýtskou nemocnici, která je největším lůžkovým zařízením následné péče v kraji a kde pečují o dlouhodobě nemocné pacienty, navštívil počátkem srpna poslanec Jiří Skalický spolu se starostou Miloslavem Souškem. „Ekonomická situace nemocnic v kraji je obecně velmi složitá, proto jsem se u ředitele Josefa Diessla, který nastoupil do funkce letos na jaře, zajímal o další rozvoj a spolupráci s městem,“ uvedl Jiří Skalický.

Vysokomýtská nemocnice vznikla již v roce 1875 a je tedy jedna z nejstarších v Pardubickém kraji. Největší rozvoj zaznamenala na konci druhé světové války a bezprostředně po ní „Při restrukturalizaci sítě zdravotnických zařízení v kraji v roce 2004 bylo rozhodnuto o nadbytečnosti akutních lůžek a nemocnice tak byla vyřazena z páteřní sítě lůžkových zařízení poskytujících akutní péči,“ uvedl Jiří Skalický. „Dnes zde kromě 120 lůžek pro pacienty v LDN poskytují služby ve specializované chirurgické a interní ambulantní péči s rozšířenou péčí v podobě jednodenní chirurgie a gynekologie a také další odborné ambulance včetně moderní radiodiagnostiky,“ dodal.

Cesta ze záporného hospodaření vede podle ředitele Josefa Diessla v růstu výkonnosti, velký prostor pro další rozvoj nemocnice vidí v růstu výkonnosti všech ambulancí: „Je tu velká část aktivních zaměstnanců, kteří tu chtějí pracovat, máme zde mimořádný zdravotnický personál. Posílením ambulantní péče zde může vzniknout  prosperující zdravotnické zařízení s velkým lůžkovým zázemím následné péče a ambulantní péčí pro velkou část občanů Vysokomýtska. Město v čele se starostou nám velmi pomáhá,“ uvedl a dodal:  „Zintenzivňujeme také spolupráci s Hamzovou léčebnou a Orlickoústeckou nemocnicí.“

Další projektem je zpřístupnění prostor nemocnice pro specializovanou péči, kterou poskytují velké soukromé zdravotnické subjekty. V současnosti se ucházejí dvě firmy. „Díky tomu nemocnice zase jen získá, protože provozovatel této péče opraví prostory, ve kterých bude umístěna a každá taková změna zpříjemní prostředí pro naše pacienty i pro zdravotníky, kteří zde pracují,“ uvedl ředitel.

Město Vysoké Mýto již přes patnáct let deklaruje svůj závazek, aby zdejší nemocnice byla zachována. „A jak se ukazuje, pro Vysokomýtské občany je její existence prioritní. Za zachování akutní péče tu v roce 2004 demonstrovalo přes deset tisíc lidí, což je obrovská podpora. Naším dnešním cílem je udržet ji při životě, a osobně věřím, že časem bude Vysokomýtská nemocnice v rozkvětu, protože je v přirozeném místě, nevznikla uměle, jako některé jiné v kraji,“ říká Miloslav Soušek.

Zdenka Hanyšová Celá

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme