5krát PROČ pro volby

28. 8. 2013

Proč jsou tyto volby důležité?

Svoboda není samozřejmost a my věříme, že si to lidé uvědomují.  V roce 1989 jsme ji získali a dvacet tři let jsme si lehkomyslně mohli myslet, že o ni nemusíme pečovat. V těchto volbách nepůjde jen o volební programy a levicové, nebo pravicové směřování. Volby rozhodnou o dalším osudu samotného systému parlamentní demokracie. Autokratický až totalitní systém je možné nastolit i v rámci české ústavy a nezabrání tomu ani naše členství v Evropské unii. TOP 09 jde do voleb s tím, že chce bránit současný ústavní pořádek v České republice. Nemá přitom mnoho partnerů, o které by se mohla opřít: sociální i občanští demokraté jsou oslabení, ať už prezidentem nebo vnitřními rozpory.

Proč mohou výsledky voleb ohrozit naši svobodu?

Prezident Miloš Zeman sestavil vlastní vládu nezávisle na tom, že existovala většina ve sněmovně. Podle všeho získává stále větší vliv v ČSSD, která už dávno není „jeho“ stranou.

Zcela jasně si vykládá ústavu ve prospěch své vlastní moci, což vede ke snižování vlivu parlamentu a menší pravomoci ústavních institucí.

Kdo žil v totalitě ví, že i za komunistů byl parlament a vláda, ovšem bez faktické moci, která se soustředila ve stranickém aparátu. Nechceme se ocitnout tam, kde je parlament a vláda poslušnou onucí prezidenta, který navíc bude říkat svébytným politickým stranám, s kým mohou či nemohou dělat koalice.

Proč říct „NE“ Zemanovi?

Miloš Zeman chce fakticky změnit systém, byť podle stávající ústavy.  Čistě formální interpretaci ústavy už ve svůj prospěch zneužily různé vlády: v lednu 1933 v Německu a v únoru 1948 v Československu.  TOP 09 pokládá ústavní zvyklosti za stejně důležité jako ústavu samu. Buď budeme dodržovat ústavu v jejím duchu i písemně, nebo se přikloníme k tomu, že termín ústavní zvyklosti je „idiotský“ a zvolíme si samovládu.  

Poprvé od roku 1989 reálně existuje možnost vzniku ústavní levicové většiny v obou komorách parlamentu. To by ve spojení s postojem Miloše Zemana a obsazením ústavního soudu mohlo znamenat faktické změny ústavy. Skutečnost, že Zeman vyhlásil termín předčasných voleb v komunistických Haló novinách, je potom jen ilustrací toho, kterým směrem se chce Pražský hrad obrátit.

Proč si nehrajeme v kampani na pohádky?

Nejde nám o odvetu za prezidentské volby, nepíšeme „pohádku o zlém Zemanovi a hodném knížeti“. Za poslední tři roky se nám i přes ekonomickou krizi podařilo stabilizovat veřejné finance, posílit nezávislost soudnictví. Máme za sebou výsledky.

Sázíme na tradice, odpovědnost každého a úsporný stát a naši voliči vědí, že tyto postoje neměníme. Nemusíme si vymýšlet.

Chování prezidenta Zemana ale podkopává důvěru lidí ve stabilitu systému i jeho instituce. Prezident, který představuje v tuto chvíli hlavu státu a vládu – tedy jednu ze tří složek státní moci (výkonnou moc), se snaží ovládnout, popřít a zpochybnit další dvě součásti moci ve státě - zákonodárnou a soudní.  Miloš Zeman už ukázal, že mu nevadí ignorovat vůli většiny v parlamentu a veřejně zpochybnil důvěryhodnost  Nejvyššího soudu.

Nejde o Zemana, jde o to, že chceme zamezit jakýmkoli autoritářským choutkám.

Proč jsme chtěli rozpuštění sněmovny a volby?

Protože ve sněmovně přestala existovat většina. Nebylo možné přijímat zákony , Rusnokovu vládu nikdo nezvolil, ani nezískala důvěru sněmovny. Nemusí se tak zpovídat politickým stranám ani voličům, ale pouze Miloši Zemanovi.

Upozorňovali jsme na to, že vládě jde jen o to, aby prosadila co nejrychleji personální změny, posílila osobní moc pana prezidenta a plnila jeho přání a příkazy. Pokud by sněmovna nevyvolala předčasné volby, vládla by Zemanova vláda až do řádných voleb v příštím roce.  Jde o boj o moc. To potvrzují i lídři kandidátky prezidentovy strany SPOZ, kteří vzejdou z této vlády i z Hradu. 

Tiskové oddělení TOP 09
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme