Marek Ženíšek

místopředseda TOP 09, místopředseda klubu poslanců, poslanec Parlamentu ČR za Plzeňský kraj

Narodil se 26. listopadu 1978 v Plzni. Vystudoval Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni a Fakultu sociálních věd Karlovy univerzity v Praze. V roce 2006 obdržel doktorský titul z oboru politologie na Západočeské univerzitě v Plzni.

Marek Ženíšek je autorem či spoluautorem několika knih a odborných textů a do září 2009 byl vědeckým tajemníkem České společnosti pro politické vědy. Od roku 2003 přednáší na Katedře politologie a mezinárodních vztahů Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni a od roku 2008 i na Metropolitní univerzitě Praha.

V roce 2007 začal Marek Ženíšek působit na ministerstvu spravedlnosti, od roku 2008 jako náměstek ministra, resp. ministryně.

V červnu 2009 se stal členem Přípravného výboru TOP 09. Na Celostátním ustavujícím sněmu strany, konaném 27. a 28. listopadu 2009, byl zvolen místopředsedou TOP 09. Na 2. celostátním sněmu TOP 09, který se konal ve dnech 22.-23. října 2011 v Hradci Králové, funkci místopředsedy TOP 09 obhájil. Jako místopředseda strany měl ve své gesci zahraniční vztahy TOP 09.

V krajských volbách na podzim roku 2012 byl zvolen členem zastupitelstva Plzeňského kraje. Nicméně v součinnosti s pozicí náměstka ministra zdravotnictví se rozhodl na funkci zastupitele rezignovat. Ve funkci 1. náměstka ministra zdravotnictví Leoše Hegera působil od začátku roku 2012 do srpna 2013. Zabýval se především tématikou ekonomického řízení jak samotného ministerstva zdravotnictví, tak jejích přímo řízených organizací. Stál u zrodu a vytvořil institucionální prostor pro dlouhodobý projekt Reforma psychiatrie v ČR.

Na 3. celostátním sněmu TOP, který proběhl ve dnech 7.-8. prosince 2013 v Praze, byl znovu zvolen místopředsedou TOP 09.

Marek Ženíšek je ženatý a má syna.

Rozhovory a komentáře

Hlavní obrázek, ke článku Ženíšek: Diplomatickému řešení se Putin spíše vysmívá

Ženíšek: Diplomatickému řešení se Putin spíše vysmívá

30.8.2014

Není možné na jedné straně situaci odsuzovat a na straně druhé nic nedělat. Pokud se panu premiérovi sankce nelíbí, měl by přijít s jiným řešením.

»»»
Hlavní obrázek, ke článku Prohlášení TOP 09 k situaci na Ukrajině

Prohlášení TOP 09 k situaci na Ukrajině

29.8.2014

Ukrajina volá Evropu o pomoc, podle NATO i OBSE došlo na východě Ukrajiny k invazi ruských vojsk. Rusko přitom popírá, že by s Ukrajinou rozpoutalo válečný konflikt. Výroky a popírání ze strany Ruska považujeme za lživé a postup Ruské federace vůči Ukrajině zásadně odmítáme.

»»»

Doporučit e-mailem