Výzva: Miliardy kultuře, sportu a neziskovkám

2. 11. 2011

My, poslanci Parlamentu České republiky a současně starostové či zastupitelé měst a obcí, vyzýváme své kolegy, aby spolu s námi deklarovali podporu školství, kultury, sportu a dalších veřejně prospěných aktivit ve svých městech a obcích.

Zdanění hazardu nahradí dosavadní labilní systém závislosti neziskového sektoru na loterijních společnostech. Díky tomu získají obce do svých rozpočtů o zhruba 4 miliardy více než doposud. My, níže podepsaní, zároveň deklarujeme, že budeme ve svých městech a obcích z nově nabytých prostředků přednostně podporovat veřejně prospěšné aktivity.

Vnímáme obavy neziskového sektoru ze změny systému, na který byl dlouhá léta zvyklý. I proto podporujeme tuto výzvu a chceme neziskovému sektoru vyjádřit jasnou podporu. Zdanění hazardu v žádném případě nesměřuje k jeho omezení. Naopak.

Veřejně prospěšné aktivity budou totiž spojeny přímo s obcemi, ve kterých působí a které mohou daleko zodpovědněji než loterijní společnosti rozhodovat o podpoře lokální kultury, sportu, sociálních aktivit a dalších oblastí.

Zdanění hazardu bere rozhodování o veřejných prostředcích z rukou soukromého sektoru, a přináší tak jediný systém, který je v demokratické společnosti přípustný. Systém, jenž veřejně prospěšným institucím poskytne daleko stabilnější prostředí. Zároveň nic nebude bránit loterijním společnostem financovat neziskový sektor nad rámec odvodů do veřejných rozpočtů. Takto již mnoho let fungují všechny ostatní soukromé subjekty. Budeme je navíc motivovat zvýšením limitu odpočtu u daně z příjmů, což by přineslo na veřejně prospěšné účely další miliardu korun.

Díky postavení obcí do role donátorů, budou moci i občané transparentně sledovat dosud zamlžený tok financí do neziskového sektoru a současně bude možné nastavit této podpoře dlouhodobou  koncepci, která v tuto chvíli chybí.

Vítáme podporu všech Starostů, zastupitelů ii neziskových organizací!

K dispozici jsme Vám na emailu miliardyneziskovkam@top09.cz.

 

Co přinese zdanění hazardu:

  • Transparentní systém, kdy nebude o financování veřejně prospěšných aktivit závislé na libovůli loterních společností. Rozhodovat budou demokraticky volené orgány.
  • Stabilnější prostředí pro neziskový sektor.
  • Zrušení nerovnováhy, kdy jde z peněz určených na veřejně prospěšné účely 59 % na sport,  4 % na sociální oblast a 1 % na školství.
  • Kontrolu veřejnosti nad tokem peněz z hazardu.
  • Navýšení rozpočtů měst a obcí.
  • Dlouhodobou koncepci podpory veřejně prospěšných aktivit.
  • Zrušení neospravedlnitelných úlev pro hazard.

 

Ludmila Bubeníková

Josef Cogan

Jan Farský

Petr Gazdík

Václav Horáček

Alena Hanáková

Michal Janek

Luděk Jeništa

Helena Langšádlová

Pavol Lukša

Jiří Skalický

Poslanci a poslankyně TOP 09 a STAN

V Praze 2. 11. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme