V Senátu vznikl klub „TOP 09 a Starostové“

22. 7. 2009

V horní komoře Parlamentu ČR dnes vznikl senátní klub s názvem „TOP 09 a Starostové“.

Klub „TOP 09 a Starostové“ vzniká na základě dohody strany TOP 09, hnutí Starostů a nezávislých a šesti nezávislých senátorů Klubu otevřené demokracie, který se tak přejmenovává a zároveň otevírá spolupráci s dalšími členy horní parlamentní komory. Vznik společného klubu dnes stvrdili představitelé TOP 09, hnutí Starostů a předsedkyně senátorského klubu podpisem Smlouvy o dlouhodobé spolupráci.

„Je pro mě velkou ctí, že naše principy a programové směřování nalezly takovou odezvu v Senátu. Jde také o silný signál pro voliče, že uskupení TOP 09 a Starostů získává širokou podporu,“ uvítal rozhodnutí nezávislých senátorů prosazovat společný program TOP 09 a hnutí Starostů předseda TOP 09 senátor Karel Schwarzenberg, který je také zároveň jedním z členů klubu.

Předseda starostovského hnutí Petr Gazdík připomněl, že hnutí Starostové a nezávislí úzce spolupracovalo s nezávislými senátory již v evropských a krajských volbách. „Většina nezávislých senátorů získala mandát od voličů jakožto úspěšní starostové a komunální politici. Nyní vzniká senátní klub, v němž hlas našich měst a obcí bude výrazně slyšet.“

Předsedkyně senátního klubu „TOP 09 a Starostové“ (dříve Klubu otevřené demokracie - KOD) Soňa Paukrtová jednomyslné rozhodnutí svých kolegů přivítala. „Ukotvení TOP 09 a starostovského hnutí v komunální politice je nám velmi blízké, stejně jako princip nezadlužování budoucích generací anebo prosazování účinných opatření proti korupci,“ přiblížila předsedkyně senátního klubu TOP 09 a Starostové senátorka Paukrtová. Ta ocenila, že ustavením klubu mohou mít senátoři větší vliv na rozhodování vedení TOP 09 i hnutí Starostů a nezávislých. „Ze stanov také vyplývá, že předseda senátního klubu se automaticky stává členem nejvyšších orgánů TOP 09 a hnutí Starostů, zároveň náš senátní klub bude spolupracovat na přípravě společného programu a prosazení našich programových priorit,“ uvedla Paukrtová. Za takovou prioritu označila návrh na zjednodušení rozpouštění dolní sněmovny jako reakci na opakované obcházení stávající Ústavy. Senátoři klubu také mohou počítat s podporou TOP 09 a hnutí Starostů v dalších senátních volbách.

Všichni tři představitelé na dnešní tiskové konferenci podotkli, že věří v úspěch TOP 09 v říjnových poslaneckých volbách a vytvoření společného klubu TOP 09 a Starostů i v dolní komoře Parlamentu ČR po říjnových volbách. „Věřím, že i v dolní komoře budeme po předčasných volbách silným poslaneckým klubem,“ uzavřel předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Senátní klub TOP 09 a Starostové:

Soňa Paukrtová, předsedkyně klubu, volební obvod Jablonec n. Nisou
spolupracovala s hnutím Starostové a nezávislí již ve volbách do Evropského parlamentu (dvojka kandidátky)

Jaromír Štětina, místopředseda klubu, volební obvod Praha 10
spolupráci s hnutím Starostů a nezávislých navázal již ve volbách do Evropského parlamentu (lídr kandidátky)

Karel Schwarzenberg, volební obvod Praha 6
lídr TOP09

Jana Juřenčáková, volební obvod Zlín
zvolena za hnutí Starostové a nezávislí do Senátu (2006)

Jan Horník, volební obvod Karlovy Vary
zvolen v únoru 2009 do celostátního výboru Starostů a nezávislých, do Senátu zvolen jako nestraník v r. 2004

Igor Petrov, volební obvod Frýdek - Místek