TOP 09: S kampaní jdeme do finiše

23. 8. 2016

Pětačtyřicet dní před krajskými a senátními volbami startujeme finální „horkou“ fázi volební kampaně. Obracíme se na voliče se dvěma podstatnými důvody, proč volit TOP 09: v Senátu zablokovat rozšiřování Seznamu nesvobody a další omezování občanských práv. V krajských volbách pak rozbít struktury dotačních mafií, které v krajích vznikly v dobách oranžovo-modré opoziční smlouvy a udržují si svůj rozhodující vliv na úkor většiny občanů.

Svobodu si musíme chránit, zní jedno z hesel celostátní kampaně TOP 09. „Senátní volby mohou rozhodnout, zda ‚Seznam nesvobody‘, který TOP 09 představila před několika měsíci, bude dál vládními stranami rozšiřován, nebo zda se ho podaří postupně zrušit. V krajských volbách se obracíme na voliče, aby se spolu s námi konečně vypořádali s praktikami vlivových skupin z dob opoziční smlouvy, které dodnes ovládají většinu krajů a ze kterých těží kamarádské firmy lokálních kmotrů,“ uvedl témata kampaně předseda strany Miroslav Kalousek.

Poprvé v historii naší země dělí volby do krajů a do sněmovny pouhý rok. Je zřejmé, že výsledek krajských voleb tak nebude mít vliv pouze na hospodaření krajů, ale i na další směřování naší země. Proto TOP 09 upozorňuje na témata, která jsou platná celostátně, v Ústeckém kraji stejně jako ve Zlínském. „Tentokrát nerozhodujeme pouze o tom, zda v některém kraji bude prioritou zlepšení zdravotnictví či dopravní infrastruktury. Rozhodujeme také o tom, zda ubráníme svoji svobodu a prostředí liberální demokracie. Toto téma si uvědomujeme o to naléhavěji dnes – dva dny po připomínce 21. srpna 1968,“ dodal Miroslav Kalousek.

Kampaň bude mít tradičně i svá ekonomická témata. Vládní koalice využívá hospodářského růstu k neodpovědnému utrácení, aniž by se snažila o jakoukoli systémovou změnu ve prospěch budoucí stability a konkurenceschopnosti. V kampani bude proto TOP 09 upozorňovat na nutnost odpovědné rozpočtové politiky, snížení nákladů práce a zvýšení rozdílu v příjmech mezi těmi, kdo pracují a těmi, kdo se práci vyhýbají.

Celostátní linka nebude jedinou viditelnou součástí kampaně – další viditelná témata přidají jednotlivé kraje a senátní kandidáti. TOP 09 se i v této kampani může spolehnout na 14 tisíc podporovatelů, z nichž významná část vyvěsí podporovatelské plachty na své nemovitosti. „Je to zatím největší zapojení našich podporovatelů do volební kampaně. Děkujeme těmto lidem, že podporují politiku TOP 09 z přesvědčení, a ne za peníze,“ říká europoslanec Jiří Pospíšil, který kandiduje do zastupitelstva v Plzeňském kraji. „Obklopují nás lákavá a jednoduchá řešení – TOP 09 prosazuje rozumná řešení a v otázce bezpečnosti chce poukázat na roli a přínos Evropské unie pro Českou republiku,“ dodává Jiří Pospíšil.

Tisíce podporovatelů, tisíce kilometrů proti nesvobodě

TOP 09 své tempo v kampani časem ještě zrychlí: plánuje totiž spustit speciální sportovní aplikaci, na které se budou sčítat všechny kilometry, které voliči i kandidáti ujdou, uběhnou i třeba ujedou v kampani na kole či bruslích. Moderní pojetí kontaktní kampaně má nahradit stále méně navštěvované mítinky a organizovaná setkání. „Hýbat se budeme pro zdraví i pro dobrou věc. Pokud společně zvládneme trasu, která se v kilometrech rovná cestě z Prahy do Moskvy, nebo dokonce do Pchjongjangu, TOP 09 věnuje peníze na projekt Paměť národa. Spojit dnes populární sport s kampaní, ale také s dobročinností, je nejlepší vklad do budoucnosti,“ říká místopředseda TOP 09, lídr v Královéhradeckém kraji a exministr zdravotnictví Leoš Heger. Pokud politici s voliči urazí trasu Praha - Minsk (1240 km) - Moskva (1957 km), daruje TOP 09  30 tisíc korun, v případě trasy Praha - Peking (7456 km) - Pchjongjang (8264 km) se dar zvýší o 50 tisíc korun.

Za voliči s veteránem i s motýlky

Kandidáty TOP 09 do Senátu i do krajských zastupitelstev většina voličů potká osobně. Příležitost promluvit si s nimi nejen o politice budou mít lidé ve všech krajích a mnohdy bude jejich kampaň překvapivá i zábavná. Kontaktní kampaň si každý z kandidátů do krajů i do Senátu připravuje sám a vždycky úzce souvisí s jeho osobními zálibami nebo profesí. Například lídr kandidátky v Plzeňském kraji lékař Richard Pikner nabídne voličům mobilní ambulanci, jednička kandidátky v Pardubickém kraji farmaceut Jiří Skalický zase vyrazí do krajů s veteránem V3S ve výbavě a barvách polní nemocnice a lídr koaliční kandidátky na Vysočině Libor Honzárek si připravil také vlastní „roadshow“. Svůj kraj plánuje v rámci kampaně projet na originální předvolební tříkolce. Ani senátní kandidáti kontaktní kampaň nevynechají. Lékař a kandidát do Senátu za Liberec Peter Hromádka vyjede do kraje v retro sanitce se sestřičkami v klasických dobových úborech, kandidát na senátora z Plzně Jiří Dort se pokusí o kontakt s voliči přes sladkosti a amerikanista a kandidát za Prahu 11 Jakub Lepš si plánuje s voliči zahrát stolní tenis a cvičit Tchaj-ťi. Ředitele gymnázia Jiřího Růžičku, který kandiduje do Senátu v Praze 6, podpoří v kampani sportovci – světový šampion v hodu diskem Imrich Bugár, mistr světa v desetiboji Tomáš Dvořák nebo olympijský vítěz a vodní slalomář Lukáš Pollert.

Do kampaně se aktivně zapojí také čestný předseda Karel Schwarzenberg. Chybět nebude série setkání „Na pivo s Karlem“ a jeho pověstný motýlek bude provázet voliče například v Pardubickém kraji. Právě tam budou krajští kandidáti na mítincích rozdávat tento klasický gentlemanský doplněk a TOP 09 také spustí speciální aplikaci, která podporovatelům dokreslí motýlka virtuálně.

Hlavní slogany a billboardy celostátní linky volební kampaně TOP 09 naleznete v příloze.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 23. srpna 2016

Přílohy
JPG Odměna za práci musí být vyšší než dávky.jpg (129.4 kB) JPG Svobodu si musíme chránit.jpg (183 kB) JPG UŽ DOST! Chceme Česko bez dotační mafie.jpg (156.7 kB) JPG Žít v bezpečí znamená žít ve svobodě.jpg (122.2 kB)
Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme