TOP 09 představila devět kandidátů do Senátu

18. 2. 2016

Prvních devět kandidátů, kteří se budou ucházet o senátorský post v letošních volbách do horní komory parlamentu, schválil dnes Výkonný výbor TOP 09. Bezmála polovinu z vybraných osobností tvoří členové TOP 09.

Za TOP 09 kandidují do Senátu lidé s velkými lidskými i profesními zkušenostmi, lidé, kteří celým svým životem garantují hodnoty programu naší strany. Jsem si jistý, že každá z námi nabízených osobností už tímto dává záruku, že bude velmi dobře reprezentovat nejen svůj obvod, ale i zastupovat občany ve svém městě a kraji,“ říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Výkonný výbor podpořil v první fázi devět kandidátů do senátních voleb. Čtyři z nich se profesně věnují vzdělávání. Za Prahu 6 se o hlasy voličů bude ucházet Jiří Růžička, který je ředitelem prestižního gymnázia Jana Keplera, v obvodě Tábor půjde do voleb ředitel základní a mateřské školy v Malšicích výtvarník Pavel Klíma. Pedagogové kandidují do Senátu za TOP 09 rovněž v Českém Krumlově, kde se rozhodl jít do voleb s podporou TOP 09 pedagog česko-anglického gymnázia David Žák, a také v Jihlavě. Tam bude kandidovat známý organizátor Prázdnin v Telči, a také náměstek jihlavského primátora pro oblast školství Milan Kolář.

V Ústí nad Orlicí a v Praze 11 půjdou letos do senátních voleb další úspěšní komunální politici. Starosta České Třebové Jaroslav Zedník se bude ucházet o hlasy v Pardubickém kraji, o pražské voliče zase místostarosta Prahy 11 ekonom Jakub Lepš. Na Jičínsku se do voleb postaví lesník, zemědělec a místostarosta obce Dymokury Tomáš Czernin. V obvodu Prahy 10 se kandidátem stal lékař a chirurg Jiří Holubář. O post senátora za Pardubice se rozhodl utkat někdejší poradce Karla Schwarzenberga dnes analytik z centra Glopolis Jiří Čáslavka.

Čtyři členy TOP 09 doplňuje v kandidatuře do Senátu pět nestraníků. Jaroslav Zedník, Jakub Lepš a Pavel Klíma budou kandidovat za TOP 09, David Žák, Jiří Holubář, Jiří Růžička, Tomáš Czernin a Jiří Čáslavka jsou koaličními kandidáty TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí. Milan Kolář je společným kandidátem TOP 09 a Strany zelených.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

V Praze 18. února 2016