TOP 09: Karel Schwarzenberg se bude ucházet o post prezidenta. A my mu děkujeme.

22. 10. 2011

Miroslav Kalousek před několika okamžiky oznámil na 2. celostátním sněmu TOP 09, že se soudobý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg rozhodl přijmout kandidaturu na post prezidenta České republiky.

Ve všech ostatních stranách se vedou o nominacích na post prezidenta diskuse. Jeden chce toho a druhý tamtoho, ale nedokážou se shodnout. My máme to štěstí, že se shodnout dokážeme s naprostou jistotou. Včera nám k naší radosti na jednání předsednictva Karel Schwarzenberg oznámil, že by kandidaturu přijal. A my mu za to děkujeme.“

Karel Schwarzenberg chvíli po svém projevu o stavu TOP 09 kandidaturu potvrdil: „Nastane situace, kdy budeme platit daň za odpovědnou politiku a za reformy, které jsme prosadili. Po příštích volbách bude senát vypadat jako sicilské pomeranče, bude úplně oranžový, ale krásně tmavě rudý uvnitř. V takových okamžicích to zase začíná být zajímavé. A v takové situaci nesmí člověk kapitulovat. Musí jít do boje a ukázat, že TOP 09 je strana bojovná a chce ukázat, že nabízí alternativu. Je to stejně důležité pro republiku a pro naši stranu, když prokážeme, že umíme bojovat v nepříjemné situaci. Jsou časy, kdy se musíme jasně projevit a ukázat, že je TOP 09 bojovná.“

Celostátní sněm tak přijal jednomyslně toto usnesení: „Celostátní sněm TOP 09 si dovoluje svým poslancům a senátorům doporučit, aby nominovali na post prezidenta České republiky Karla Schwarzenberga.“

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09