TOP 09: Je nás víc, než si myslíte

22. 10. 2011

Co je podle Miroslava Kalouska společné memento pro politiky i pro novináře? Proč nemá rád ministr Leoš Heger plesy. V jakou šelmu by se chtěla převtělit Vlasta Parkanová a považuje Pavel Lukša tenis za povinný sport pro politika? Sto lidí, sto tváří. I to je TOP 09, která představí na víkendovém sněmu svým členům a příznivcům naprostou novinku. Speciální web minivideí, která vážně i nevážně dávají nahlédnout do nitra dění v TOP 09.

Jedničkou v řadě miniaturních pohledů je, jak jinak, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a jeho interpretace „odlehčených reforem“, dvojkou exprezident Václav Havel, symbolickou devítku pak získal první místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek. Tím ale tím číselná řada jen začíná a nekončí. Kulatou stovku mají čeští a moravští starostové a jejich boj za nové rozdělení daní. „Chceme ukázat, že TOP 09 nejsou jen dva lidé, ale celá řada osobností, které ji představují, podporují a stojí za naší politikou a značkou TOP 09, říká volební manažer Jaroslav Poláček.

Videa představují politiky strany v nezvyklých minirozhovorech nebo situacích. Ministr zdravotnictví Leoš Heger prozradí, co má podle něj společného tanec a politika, jeho kolega Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí, zase vtipně a názorně ukazuje, kde se jeho tvář objeví, až ve své funkci skončí. „Vztah politika a novinářů je takovým manželským vztahem po třiceti letech. Třikrát týdně byste ji zabil, ale v zásadě bez ní nemůžete být,“ přirovnává například jeden z nejlepších glosátorů mezi politiky první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a vážněji dodává: „Mezi politiky a novináři ale nikdy nemůže být nějaká láska. A bylo by také špatné, kdyby byla.

Pod číslem 29 se zase místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová, která se jako politička věnuje ochraně zvířat, v nadsázce svěřuje, že kdyby se měla převtělit v některé z nich, byla by nejraději leopardem. „Nejraději velkou kočkou, které se všichni bojí a přitom je elegantní,“ zažertovala poslankyně.

Hned za předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem je zařazen exprezident Václav Havel, kterého kameraman zachytil na ustavujícím, leč bouřlivém zasedání pražského zastupitelstva.  „Bude to ponaučení pro všechny a pro ty, kteří se ujmou vedení města, to bude poučení,“ glosuje koalici ODS a ČSSD, která odsunula vítěze voleb TOP 09 do opozice.

Nový pohled na TOP 09 najdete na adrese: http://tv.top09.cz/

Alžběta Plívová