TOP 09 a Starostové a nezávislí získali přes 3800 mandátů

18.10.2010

„Ve volbách jsme nominovali téměř pět tisíc kandidátů. Z nich byla skoro polovina zvolena. Pro naše hnutí byly tyto volby mimořádně úspěšné,“ uvedl předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík s poděkováním voličům a kandidátům. Ten rovněž upozornil, že mimo tato dohledatelná čísla ve volbách řada příznivců hnutí kandidovala takzvaně „na petici“. „V některých obcích je tato forma kandidování mimo politické strany pořád zažitá. Tito naši příznivci kandidovali v jiné zákonné formě, která se ovšem v oficiálních statistikách u našeho hnutí neprojeví,“ připomněl. V roce 2006 přitom hnutí Starostů a nezávislí získalo „jen“ 17 mandátů, nyní přes 2300. Starostovské hnutí významně bodovalo nejen v menších městech obcích, ale třeba i v Českých Budějovicích, kde vytvořilo společnou kandidátku se svrženým primátorem Jurajem Thomou, v Jablonci nad Nisou byla kandidátka „Starostů a nezávislých“ těsně druhá, ve Zlíně v koalici s TOP 09 zvítězila.

Gazdík dále doplnil, že podle jeho poznatků asi jedna pětina starostů hlásících se k starostovskému hnutí již nechtělo obhajovat mandát. „Být starostou v dnešní době není žádný med. Ti, kdo budou zvoleni do starostovských funkcí, nečeká žádné lehké řemeslo. Upřímně jim přeji hodně síly, ale nezávidím jim,“ podotkl Gazdík, který po osmi letech ve funkci starosty rovněž končí. „Ještě nevíme, kolik starostů bude zvoleno na ustavujících schůzích zastupitelstev. Hnutí se nyní bude ve spolupráci s TOP 09 plně soustředit na krajské volby v roce 2012. Naše společná výchozí pozice je dobrá,“ uzavřel Gazdík. Dohromady Starostové a nezávislí a TOP 09 získali přes 3800 mandátů v obecních a městských zastupitelstvech (ODS přes 5100, ČSSD přes 4500, KDU-ČSL přes 3700, KSČM přes 3100, Věci veřejné přes 300).

Petr Gazdík
předseda hnutí Starostové a nezávislí

Ve Zlíně 18.10.2010

Volby

Osobnosti

Petr Gazdík

Doporučit e-mailem

Vaše adresa:
Na adresu:
Vzkaz:
c-a-p-t-c-h-a-c-0-d-e
Vygeneruj nový
Prosím opište kód:

MY.TOP 09

Již 12913 podporovatelů TOP 09. Přidejte se!

Nepřehlédněte

Schwarzenberg: Zemanův let s PPF? Jinde by za to musel odstoupit

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

Hlavní obrázek, ke článku Schwarzenberg: Zemanův let s PPF? Jinde by za to musel odstoupit
vloženo: 30.10.2014

Nechat se pozvat těmi, jejichž zájmy v Číně propagoval, zanechává značnou pachuť.

Laudát: Šumava jako never-ending story

Hlavní obrázek, ke článku Laudát: Šumava jako never-ending story
30.10.2014

Proslov poslance Františka Laudáta při projednávání zákona o NP Šumava.

Pospíšil: 28. říjen není privátní akce prezidenta Zemana

Rozhovor s europoslancem za TOP 09 Jiřím Pospíšilem

Hlavní obrázek, ke článku Pospíšil: 28. říjen není privátní akce prezidenta Zemana
30.10.2014

Pánové Filip Renč i Robert Sedláček jsou spojeni s Milošem Zemanem a s jeho zvolením do funkce prezidenta.