TOP 09 a STAN: Senát potřebuje osobnosti a profesionály

Za čtyři pražské obvody nabízí TOP 09 a STAN voličům do senátních voleb výrazné osobnosti. Mezi své další kvalitní senátní kandidáty z krajů zařadila například známého publicistu nebo architekta evropského formátu.

14. 6. 2012

Jsme předvědčeni o tom, že jen profesně úspěšní lidé s životním nadhledem mají schopnost diskutovat nad tématy naší společnosti, pracovat na lepších zákonech a zachovat slušnost v politice.

„Je nejvyšší čas zamezit tomu, aby Prahu v Senátu zastupovali lidé ze strany Davida Ratha nebo té, která se kvůli tunelu Blanka či Open Card podílela na degradaci politiky,“ říká Viliam Buchert (52), český novinář - publicista, naposled zástupce šéfredaktora časopisu Reflex, který kandiduje za pražský senátní obvod č. 23. Jeho rozhovory mohli lidé číst v MF Dnes, kde devět let působil jako zástupce šéfredaktora. Nikdy nebyl členem žádné politické strany. Je autorem asi 2 500 článků, analýz či komentářů. Je ženatý, má dvě dospělé děti. Mezi jeho zájmy patří politika, literatura, film, cestování, golf, jídlo.

Právník Jaroslav Vondráček (58) kandiduje v obvodu č. 17.  „Senát projednává zákony, které přicházejí z Poslanecké sněmovny a právě tato jeho "připomínková činnost" mne velice motivuje. Domnívám se, že v českém parlamentu, ve srovnání s vyspělými západními zeměmi, sedí velice málo právníků,“ vysvětluje své důvody, proč kandidaturu přijal. Má bohaté zkušenosti z právní praxe ze Švýcarska i z České republiky. Pracoval na Ministerstvu justice a policie (EJPD) v Bernu a také jako poradce Kantonální vlády v Bernu, kde se aktivně podílel na vytvoření a fungování partnerského projektu mezi kantonem Bern a Jihočeským krajem. Od roku 1994 vyučuje na Právnické fakultě UK v Praze a dva roky (2006 až 2008) byl starostou Jáchymova .

Kandidátem za obvod č. 26 se stal architekt Zdeněk Zavřel (68). V roce 1978 emigroval do Nizozemí, kde pracoval jako architekt i vědecký spolupracovník. Od roku 1985 měl vlastní firmu v Rotterdamu a navrhl řadu bytových i školských staveb. Získal prvenství v evropské soutěži „Solar architecture“ a mezi jeho stěžejní realizované práce patří například České centrum v Rue Bonaparte v Paříži, Správa plavební cesty a Správa silničního okruhu Amsterdam, Nizozemská ambasáda a rezidence v Accře (Ghana). Je profesorem architektury a od roku 2006 děkanem Fakulty architektury v Praze, kde přispěl ke zřízení studijního směru Průmyslový design. Je podruhé ženatý a má dvě dospělé děti. Mezi jeho koníčky patří příroda, běh na lyžích nebo moderní umění. Není a nebyl členem politické strany. „Ne všechny kroky naší společnosti lze zabezpečit perfektními zákony. Je třeba posílit důvěru v to, že za slovy není vždy jen podvod, že za prosazováním veřejného zájmu není jen vlastní prospěch. Věřím, že to je podstata současné nespokojenosti a mohu v roli senátora nějak pomoci navrácení důvěry ve veřejné instituce,“ míní Zdeněk Zavřel.

Za obvod č. 20 vyslaly TOP 09 a STAN do voleb Ladislava Kunerta (53) - předsedu městské organizace TOP 09 Praha 4, za kterou působí také jako zastupitel.  V uplynulých letech byl rovněž šéfem komise pro realizaci protihlukových opatření a dlouhodobě pracuje jako vedoucí pracovník ve společnosti Jídelní a lůžkové vozy. Podílel se například na zajištění zvláštních vojenských přeprav pro mise KFOR a také pracoval v týmu, který zaváděl vysokorychlostní vlaky Pendolino do provozu. Je ženatý a má dvě děti.  „Moje krédo je slušnost ve společenském životě, v soukromém životě, v pracovním životě. Má smysl se angažovat a zastavit současný úpadek kreditu pravicové scény, kterého zneužívá levice k manipulaci s našimi voliči,“ říká Ladislav Kunert.

Kromě třinácti krajských lídrů, postavila TOP 09 a STAN kandidáty do Senátu v jednadvaceti obvodech. Šest osobností nominuje TOP 09, dvě senátní křesla budou znovu obhajovat současné senátorky za hnutí Starostové a nezávislí. Strany společně investují do předvolební kampaně celkem 28 milionů korun, z toho 6 milionů korun pro senátní volby. Na financování kampaně se budou podílet i jednotlivé regionální organizace. Volební štáb TOP 09 a STAN zasedá od února, na volby se strany začaly připravovat už loni v červnu.

Proč kandiduji do Senátu?

Viliam Buchert: "Můj zájem o politiku je známý již přes dvacet let, jen teď místo psaní o ní, se ji chci aktivně účastnit. V současnosti tvoří polovinu Senátu klub ČSSD, tedy strany Davida Ratha. Pro tuto komoru parlamentu i vývoj v celé zemi by proto bylo mimořádně špatné, kdyby tento klub na podzim ještě posílil. A v Praze tradičně většinou vítězili kandidáti a kandidátky za ODS, tedy strany, která se kvůli mnoha kauzám (od tunelu Blanka až po Open Card) v minulosti podílela na degradaci politiky. Je nejvyšší čas tomu zamezit."

Jaroslav Vondráček: „Celý svůj život jsem se zajímal o politiku. Ačkoliv jsem právník, sleduji všechny oblasti spjaté politikou. Moje osobní motivace kandidovat do Senátu vyplývá právě ze skutečnosti, že jsem právník. Senát především projednává zákony, které přicházejí z Poslanecké sněmovny a právě tato jeho "připomínková činnost" mne velice motivuje, pro moji případnou práci v Senátu. Domnívám se, že v českém parlamentu, ve srovnání s vyspělými západními zeměmi, sedí velice málo právníků. Rád bych svojí činností v Senátu přispěl ke kultivaci právního vědomí v dnešní české společnosti, které se mi nezdá vždy být na vysoké úrovni.“

Zdeněk Zavřel: „Práce v Senátu mně zajímá proto, že je platformou, na níž je možno s určitým odstupem spolurozhodovat o podstatných věcech, které hýbou touto společností. Zásadní rozhodnutí řeší vláda v dialogu s parlamentem, senát sleduje širší rámec těchto rozhodnutí a jejich celkovou logiku, může vyslovit pochybnosti, kontrolovat, dotazovat se a trochu korigovat. V současné situaci velké nedůvěry v politickou reprezentaci a pochybnostech o fungování české demokracie, považuji možnost podílet se na této práci za velkou výzvu. Jsem zastáncem otevřené, ale dobře vedené debaty, ve které mají být probrány všechny argumenty, ale jež má vést k promyšleným zásadním rozhodnutím, neseným co nejširším konsensem. Musíme stále znovu formulovat vztah osobní svobody a veřejného zájmu. Nesmíme být dogmatičtí v žádném směru a nebát se ostré debaty. Ne všechny kroky naší společnosti lze zabezpečit perfektními zákony, je třeba posílit vzájemnou důvěru. Důvěru v to, že za slovy není vždy jen podvod, že za prosazováním veřejného zájmu není jen vlastní prospěch. Věřím, že to je podstata současné nespokojenosti a mohu v roli senátora pomoci navrácení důvěry ve veřejné instituce.“

Ladislav Kunert: „Stále častěji se na mne obracejí občané, kterým není lhostejná stávající situace společenská i politická. Jsou to lidé, kteří poznali mou povahu a seznámili se s mým životním krédem, a tím je slušnost. Pro někoho pouze klišé, ale pro mě zásada. Slušnost ve společenském životě, v soukromém životě, v pracovním životě. Byli to občané Prahy 4, kteří mě přesvědčili, že stále má smysl se angažovat a zastavit současný úpadek kreditu pravicové scény, kterého zneužívá levice k manipulaci s našimi voliči. Pokud budu zvolen, chci se podílet na zásadních systémových změnách, tj. na takových změnách, které přinesou občanům právo a pořádek.“

Alžběta Plívová,
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 14. 6. 2012

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme