Starostové za TOP 09 vyvěsili na radnice tibetské vlajky

10. 3. 2016

Starostové, radní i poslanci TOP 09 podporují akci Vlajka pro Tibet. Vyvěšením jeho vlajek na veřejných budovách chtějí upozornit nejen na problém porušování lidských práv v Tibetu, ale i na to, že se čeští politici stále častěji klaní velmocím a slevují z obrany lidských práv.

Za lidská práva se dá bojovat různými způsoby a my si myslíme, že vyvěšení vlajek Tibetu má velkou symboliku. Sami si z období komunismu dobře pamatujeme, jak nás dokázalo i velmi jemné gesto podpory potěšit,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát. Z oken klubu dnes poslanci vyvěsili nejen tibetskou, ale i tchajwanskou vlajku.  

Tibetská vlajka je i v oknech zastupitelského klubu TOP 09 na pražském magistrátu. Magistrát v minulosti vlajku Tibetu oficiálně vyvěšoval, to se ale změnilo po nástupu současné primátorky Adriany Krnáčové. „Právě tato vlajka se stala jedním ze symbolů boje za lidská práva. Vyvěšením vlajky na pražském magistrátu chceme dát najevo, že nesouhlasíme s tím, aby se lidská práva směňovala za ekonomické výhody. Tady na magistrátu, ale ani jinde,“ říká předseda zastupitelů za TOP 09 Václav Novotný.

Naráží i na to, že zastupitelstvo hlavního města Prahy v únoru schválilo text dohody o navázání vztahů sesterských měst mezi Pekingem a hlavním městem Prahou. Přes odpor TOP 09 prosadili zastupitelé článek, který zavazuje hlavní město Prahu uznávat Tchaj-wan jako nedílnou součást čínského území.

Servilnost této vlády včetně hlavy státu směrem k Čínské lidové republice je alarmující. Přestože bylo vždy součástí zahraniční politiky České republiky upozorňovat na nedodržování lidských práv ve světě, tato vláda se chová jinak. Považujeme za velmi důležité, se alespoň takto symbolicky podpořit boj za lidská práva. Tím spíš, že za necelý měsíc přiletí do Česka čínský prezident,“ říká první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Na Praze 6 proto bude tibetská vlajka viset celý měsíc – až do návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga v Praze.

Dnes se objevila i na desítkách dalších radnic vedených starosty TOP 09. Uvidí ji lidé na radnicích na Praze 3 a 5, v Praze-Libuši a Šeberově, na radnicích plzeňských městských částí Plzeň 2, Plzeň 3, Plzeň 5 i v Přešticích, v Drnovicích v Jihomoravském kraji, Očihově na Lounsku, v Roztokách u Prahy, V Mladé Boleslavi, v Mělníce, v Písku, v Plesné na Karlovarsku i v Lokti, kde vyvěsí Petr Zahradníček vlajku z okna kanceláře místostarosty, protože oficiální vyvěšení vlajky neschválila rada města. Akci Vlajka pro Tibet podpořili také další zástupci TOP 09, kteří jsou ve vedení Mladé Boleslavi, Mělníka, Olomouce nebo Loun. „Lidská práva nejsou téma jen pro lidi ve městech. Vlajka pro Tibet v Drnovicích na radnici symbolizuje, že je to téma pro každého z nás,“ říká Petr Ducháček, starosta Drnovic a předseda Klubu starostů TOP 09.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 10. března 2016

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme