Karel Schwarzenberg neodchází

5. 10. 2015

Výjezdní zasedání Výkonného výboru TOP 09 se tentokráte konalo v Českém Krumlově. Karel Schwarzenberg se zde oficiálně vyjádřil ke svému dalšímu aktivnímu působení v politice TOP 09.

„Je půvabnou shodou náhod, že k tomuto vyjádření došlo právě v Českém Krumlově,“ podotkl jihočeský poslanec a historik PhDr. Zdeněk Bezecný. „Kdyby se v Čechách používaly šlechtické tituly, měl by Karel Schwarzenberg mezi mnohými jinými i titul krumlovského vévody. Je to proto výrok učiněný dvojnásobně příslušnou autoritou na příslušném místě.“

Karel Schwarzenberg vyjádřil odhodlání se dál plně podílet na vrcholové politice TOP 09 a kandidovat v příštích volbách do Poslanecké sněmovny jako lídr pražské kandidátky. Cítí se být plný energie a chuti do politického zápasu za hodnoty, kterým celý život věřil. Vzhledem k nevratné ztrátě významné části sluchu nebude však na listopadovém volebním Sněmu TOP 09 kandidovat na funkci předsedy.

„Jsou dva druhy autorit – formální a neformální. Formální vyplývá z pravomocí příslušné funkce, neformální vyplývá ze síly respektované osobnosti, jejíž názor je brán vážně za jakékoli situace. Je pro nás proto radostnou zprávou, že neformální autorita a morální vzor Karla Schwarzenberga s námi zůstane i v příštím období,“ řekl první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Dodal, že navrhne Celostátnímu sněmu TOP 09 příslušná ustanovení stranických dokumentů, která budou Karla Schwarzenberga jmenovat čestným předsedou strany s výkonnými pravomocemi v oblasti formulace zahraniční politiky a politiky lidských práv. Požádal výkonný výbor TOP 09 o podporu tohoto návrhu.

„Jihočeské předsednictvo TOP 09 tento návrh plně podporuje a na pozici předsedy strany bude nominovat 1. místopředsedu Miroslava Kalouska. On s Karlem Schwarzenbergem jsou zakladatelé naší strany a my jsme přesvědčeni, že v nadcházejícím nelehkém politickém období naše strana potřebuje práci obou těchto osobností,“ řekl předseda jihočeské TOP 09 JUDr. Tomáš Bouzek.

V další části pořadu výkonného výboru TOP 09 se budou projednávat otázky aktuálních politických priorit (migrace, státní rozpočet) a důležitým bodem budou i rozvojové priority Jihočeského kraje. „Je pro nás důležité, aby poslanci TOP 09 i z jiných krajů byli seznámeni s problematikou našeho regionu,“ dodal českokrumlovský radní za TOP 09 Martin Lobík.

Emil Sedlařík, tiskové oddělení TOP 09

Český Krumlov 5. října 2015

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme