Kalousek: Cenzura v Babišových novinách

23. 9. 2015

V minulém týdnu mě redakce MF Dnes požádala o velký rozhovor k aktuálním politickým tématům, který měl vyjít v sobotu. Byl jsem trochu překvapen, protože v posledních dvou letech MfD takový zájem neprojevila. Přes mimořádně hektický program jsem souhlasil a poskytl redaktorovi svůj čas. Rozhovor v sobotu nevyšel s omluvou, že vyjde v pondělí. V pondělí nevyšel s omluvou, že vyjde v úterý. Nevyšel ani v úterý a nevyjde nikdy, neboť jak jsme zjistili, majitel nakladatelství MAFRA (A. Babiš) zakázal jeho uveřejnění.

Nezbývá, než konstatovat, že v Mladé frontě a Lidových novinách panuje tvrdá cenzura. Aby mi bylo rozuměno, redakce má svobodné právo zvolit, s kým bude dělat rozhovory. Samotný výběr cenzurou není. Pokud se však redakce k rozhovoru rozhodne, uskuteční ho a majitel zabrání jeho publikování, jedná se již o tvrdou cenzuru, která znehodnocuje demokratické prostředí.

Z tohoto hlediska je nezbytné pohlížet na informace, které tituly nakladatelství MAFRA zveřejňují. Nelze brát vážně, co zveřejňují, naopak je nutné brát velmi vážně to, co zveřejňovat nesmí.

MF Dnes, Lidové noviny a Haló noviny dnes bohužel nejsou tituly, které dělají „nezávislou novinařinu“, jsou to propagandistické tituly svých majitelů. Dokud budou mít takové vlastníky, jaké mají, nedá se to změnit. Ale je nutné, abychom věděli, že tomu tak je. A s tímto vědomím přistupovali k informacím, které nám tyto tituly zprostředkovávají či zprostředkovávat odmítají. Dnes diskuze svobodná není, proto je možné, aby „pravomocní neBurešové“ páchali to, co páchají, a média ustrašeně mlčela.

Pro ty, kteří nemají rádi cenzuru, zveřejňuji stěžejní pasáže svého rozhovoru s redaktorem MfD na tomto odkaze.

Miroslav Kalousek, 1. místopředseda TOP 09

Praha 23. 9. 2015 

Přílohy
PDF Rozhovor, který nesměl vyjít.pdf (144 kB)
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme