25. únor bude i dnem mezinárodní hanby pro Prahu

25. 2. 2016

Předsedové Babiš (ANO), Fiala (ODS), Filip (KSČM), Sobotka (ČSSD) ponesou svoji historickou odpovědnost za hanbu, kterou jejich zastupitelé v hlavním městě Praze dnes svému městu způsobili.

Zastupitelstvo hlavního města Prahy dnes schválilo text dohody o navázání vztahů sesterských měst mezi Pekingem a hlavním městem Prahou. Přes odpor demokratických sil prosadili zastupitelé za ANO, KSČM, ČSSD a ODS článek, který zavazuje hlavní město Prahu uznávat Tchaj-wan jako nedílnou součást čínského území. Veškeré kompetence v zahraniční politice svěřuje Ústava ČR Vládě České republiky. Neexistuje jediný důvod, proč by se článek týkající se vrcholné mezinárodní politiky měl objevit v dohodě mezi jednotlivými municipalitami. Pokud tedy tím jediným důvodem nemáme na mysli ustrašenost, podlézavost a servilitu vůči silným autokratickým režimům.

„Při veškerém přátelství je mi k smíchu pan poslanec Marek Benda, který v parlamentu léta předstírá přátelství k Tchaj-wanu, aby pak přihlížel, jak jeho kolegové z pražské ODS hlasují pro předloženou nestoudnost. Upřímně lituji svého kolegu Petra Fialu, který se ze všech sil snaží vytvořit obraz ‚nové‘ ODS, aby pak trpně musel přihlížet, že o reálných činech jeho strany ve skutečnosti rozhodují Rittig, Hrdlička a Udženija,“ uvedl na tiskové konferenci Miroslav Kalousek.

TOP 09 si vyhrazuje právo nerespektovat článek této smlouvy a její komunální zastupitelé se budou svobodně a na příslušné úrovni setkávat s představiteli Tchaj-wanu, kdykoliv to uznají za vhodné.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Jiří Koubek, předseda pražské organizace TOP 09