13. 6. 2011

Polovina Čechů s odborářskou stávkou nesouhlasí, tvrdí průzkum agentury ScaC pro Českou televizi. Což je až překvapivě slušný potenciál - a Miroslav Kalousek si ho nenechává ujít. Ministr financí si pro sebe „ukradl“ sobotní tiskovou konferenci po mimořádném jednání vlády, kde mu premiér Petr Nečas sloužil pouze jako nahrávač a naplno ve své vypointované show pokračoval v nedělních Otázkách Václava Moravce, kde sám se starostlivým klidem čelil přesile hned dvou odborářských předáků.

V politice je umělecký dojem jednou z nejdůležitějších kategorií a první (místo)předseda TOP 09 ji zvládá pro své publikum mistrovsky: Hle, je tu muž práva a pořádku hájící zájmy svých voličů, kteří se potřebují ve čtvrtek dostat do práce.

Protože o to teď jde. Stávka bude ve čtvrtek, což od vlády žádá jediné: zachovat klid, neboť neexistuje žádný ústupek, který by odborům stačil k odvolání akce.

Tohle je čistě politická stávka, což se muži z Churchillova náměstí ani nijak nesnaží skrývat. Jejich cílem není sociálně ohleduplnější podoba reforem.

Odborářskou ambicí je pouze a jedině pád vlády a co nejrychlejší nástup levice k moci, což je úplně legitimní cíl, ale stejně legitimní je pak i otázka, zda má Česko zůstat liberální demokracií, nebo pomalu zamíří k systému korporativistického typu, kde se zákony schvalují ve sněmovně, v Senátu a posléze v odborářském ústředí na Žižkově.

Tato vláda byla mnohokrát kritizována i v tomto listě a nepochybně ještě mnohokrát bude: důvody dodává obden. Svým postojem vůči odborářským výhrůžkám ale po dlouhé době - a možná poprvé za dobu své existence - dává najevo sebevědomí a soudržnost, které od ní její voliči loni v létě očekávali.

Což není až zase taková pochvala, neboť k napravení dojmu posledních dvanácti měsíců by podobné zkoušky kabinet nejspíš potřeboval dvě do měsíce.

Vedlejším efektem ovšem je, že česká pravice našla v této situaci svého nepřehlédnutelného lídra.

Jindřich Šídlo

Hospodářské noviny, 13. 6. 2011, Rubrika: Názory, str. 8

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme