Poslanci TOP 09: Pane ministře Kalousku, nerušte podporu hypoték

6. 4. 2011

Členové poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové se postavili proti záměru svého ministra financí a místopředsedy strany Miroslava Kalouska zrušit v rámci daňové reformy pro část lidí podporu hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

Podpora dnes spočívá v možnosti snížit si o zaplacené úroky základ daně z příjmů. Ministr navrhl, aby daňové odečty byly zachovány jen stávajícím klientům bank a těm, kteří úvěr získají do konce letošního roku. Lidí s úvěry poskytnutými od ledna 2012 by se tedy odečty netýkaly.

Na včerejším jednání předsednictva TOP 09 proto poslanci požádali ministra, aby zvýhodnění ponechal všem. S iniciativou přišli místopředsedkyně rozpočtového výboru Helena Langšádlová a šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík. Návrh podpořili i další poslanci.

„Navrhli jsme panu ministrovi, aby to zvážil,“ řekl v úterý na tiskové konferenci po jednání předsednictva Gazdík. „V době, kdy dojde ke zvýšení DPH u stavby bytů a bude kráceno stavební spoření, by se rodiny s dětmi měly podporovat,“ uvedl Gazdík.

Podle jeho slov poslanci souhlasí s Kalouskem, že by se měl snížit strop odečtu. Navrhují ho však omezit roční částkou 80 tisíc korun. Dnes je limit odečtu úroků omezen 300 tisíci korunami a Kalousek původně předpokládal jeho snížení na 150 000 korun.

Většina domácností využívá odečet 40 až 50 tisíc korun ročně," vysvětlil Gazdík. „Nejde nám o podporu výstavby vil, ale průměrných domácností,“ doplnil předseda sněmovního regionálního výboru Stanislav Polčák. Podle Langšádlové sice členové klubu stojí za daňovou reformou ministra financí, ale otázky bydlení je trápí, a proto prý chtějí změny. „Jako konzervativní strana chceme u mladých lidí podporovat zodpovědný přístup k životu. Vlastní bydlení je z tohoto hlediska naprosto zásadním parametrem,“ soudí poslankyně.

Ministr: Klubu jde o politickou prioritu

Ministr se staví k návrhu vstřícně. „Odečty úroků z úvěrů na bydlení jsou z daňového hlediska nesystémové, protože podporují jen jednu formu bydlení, a nelíbí se mi, ale nemohu nerespektovat politickou prioritu poslaneckého klubu vlastní strany. Budeme proto o tom diskutovat,“ řekl Kalousek Právu.

Případné další snížení limitu odečtu připustil. „Dovedu si představit, že by se mnou navržený limit ještě vydělil dvěma,“ řekl.

Proti zrušení zvýhodnění hypoték a stavebního spoření se již v březnu rezolutně postavily Věci veřejné. Už bez této koaliční podpory by ministr svůj plán neprosadil. Kalouskův návrh ostře kritizovali i mnozí odborníci na bydlení. Těm se nelíbí ani to, že nové byty a domy má postihnout zvýšení DPH od ledna 2012 z 10 na 14 procent a od ledna 2013 sjednocení obou sazeb ve výši 17,5 procenta.

Právo, 6. 4. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 3

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme