Knížete vítaly fanynky jako rockovou hvězdu

Když se včera odpoledne procházel Karel Schwarzenberg s Miroslavem Kalouskem centrem Liberce, byl mezi těmi dvěma viditelný rozdíl.

24. 9. 2013

Zatímco knížete zdravila mladá děvčata, jako by to byl Tomáš Klus, exministra financí v jeho tmavém pršiplášti málokdo poznal.

TOP 09 se včera stala první velkou stranou, která napřímo oslovila Liberečany. Její výsledek v předčasných volbách se dá ovšem v regionu odhadnout jen těžce. V parlamentních volbách před třemi roky skončila druhá za ODS, v loňských krajských volbách už ovšem zcela propadla. Neměla ani čtyři procenta.

Schwarzenberg: Topka není ideální, ale...

První zastávka Karla Schwarzenberga, poté, co přijel tramvají ze sousedního Jablonce, se včera konala v liberecké vinárně Hruška. „Mně to přišlo docela symbolické, protože sídlíme v nejstarším libereckém domě, kde byl zájezdní hostinec. Obyčejně to byla první zastávka lidí, kteří do města přijížděli,“ řekl majitel vinotéky Petr Bušanský. Předseda a místopředseda TOP 09 tam dostali dárky z chráněné dílny Tulipán. Každý svůj hrníček, aby se prý nehádali. „Jsou pěkné, ale my se budeme hádat stejně,“ pronesl Schwarzenberg směrem ke Kalouskovi.

Pak odpovídal na otázky lidí ve vinárně, neboť jak sám řekl, neexistují blbé otázky, existují jen blbé odpovědi.

Třeba liberecký malíř Jiří Sklenička se ho zeptal, proč politiku dělá, jestli ho ještě baví. „Protože už nevypiju dvě až tři láhve vína denně, protože nechodím na lov a holky mě už moc nechtějí. Proto. Baví mě, když můžu naštvávat lidi,“ odpověděl Schwarzenberg.

Jiný dotaz zněl zase tak, zda mu nevadí, že jeho osobně má řada lidí ráda, ale mohou mít problém volit jeho stranu. „Já taky nejsem se vším spokojený, je potřeba vybírat lidi a programy, kterým věříte. Žádná strana není dokonalá, ale TOP 09 je nejlepší,“ poradil s úsměvem. Další program se odehrával na Soukenném náměstí, kde krajští lídři Jan Farský a Václav Horáček předvedli jawu se sajdkárou, na níž budou objíždět od zítřka celý kraj. Poté se všichni odebrali do znovuotevřeného kina Varšava na besedu s nemnohými občany a nakonec si Karel Schwarzenberg skočil se svými příznivci do Plzeňky na pivo.

Jan Šebelka

Mladá fronta DNES, 24. 9. 2013, rubrika: Liberecký kraj, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme