Heger chystá devět novinek. I zákaz kouření v restauracích

Ministr Leoš Heger bude v roce 2013 pokračovat v rozsáhlé zdravotnické reformě. A vládě premiéra Petra Nečasechce předložit hned devět zákonů.
Půjde přitom o poslední výrazné změny, které se pokusí Heger prosadit.

20. 12. 2012

Těsně před sněmovními volbami naplánovanými na jaro 2014 se totiž již ministr zdravotnictví do žádných velkých reforem pouštět nebude.

V plánu na příští rok tak chce Heger ještě dotáhnout do konce například zákon, který odmění pacienty, jež se budou starat o své zdraví, bude chtít zakázat kouření v hospodách, pod zastřešenými zahrádkami nebo hodlá zavést takzvané dvousložkové pojistné. Naopak jeho úřad odmítá, že zvyší poplatky u lékaře.

Ministerstvo: Stop kouření v restauracích

Jako první předloží Heger v únoru vládě zákon, ve kterém počítá i s omezením prodeje alkoholu. "Tato novela měla být již dokončena na podzim, kvůlimetanolové aféře se ji ale ministerstvo rozhodlo přepracovat. Obsažen v něm bude i zákaz prodeje alkoholu ve stáncích s výjimkou svátečních trhů a jednorázových akcích," řekl Aktuálně.cz náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu Martin Plíšek.

V návrhu chce Hegerův úřad však zakázat nejen kouření v hospodách a restauracích, ale také v okolí dětských hřišť, kojeneckých ústavů a na dalších místech a sportovištích, kde se pohybují děti. "Zároveň se zvýší postih těm, kdo bude prodávat tabák a alkohol mladistvým," podotkl Plíšek. Nově bude možné uložit pokutu až do výše jednoho milionu korun.

Bohatí zaplatí za pojistné více

V únoru bude chtít Heger odnést na vládu i věcný návrh zákona o hluku, novelu týkajících se pojišťoven a veřejného zdravotního pojištění. Ty by měly přinést další revoluční novinky. A to zavedení takzvaného dvousložkového pojistného. Hegerův úřad v zákoně počítá s tím, že nově pacienti zaplatí část pojištění své pojišťovně sami. A ti, kteří mají vyšší příjmy, podle Hegerových slov budou platit více.

"Navrhujeme mechanismus dvousložkového pojištění, které spočívá v tom, že by si pojišťovny mohly vybrat více zdravotního pojistného nebo by ho mohly naopak snížit. Mluvíme o desetinách procenta toho, co dneska platí zaměstnanec. Tím by jasně daly najevo, jestli mají hospodářské problémy nebo jsou velmi dobré," řekl ministr Heger v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Jeho úřad chce však také v zákoně podle Plíška motivovat lidi k tomu, aby se o své zdraví starali.

V praxi by to mohlo například vypadat tak, že ti pacienti, kteří budou chodit pravidelně na preventivní prohlídky, dostanou odměnu. Heger před časem uvedl, že by třeba zaplatili nižší poplatek u lékaře.

Méně politiků ve správní radě

Plíšek řekl, že i přes nesouhlas některých politiků se budou snažit snížit počet lidí, které nominuje Poslanecká sněmovna do správní rady největší tuzemské pojišťovny VZP. "Varianta je, že by tam nesedělo dvacet zástupců sněmovny, ale bylo by jich méně. To by mohl být kompromis," prohlásil Plíšek. 

Ministr Heger Aktuálně.cz řekl, že úplné odpolitizování správní rady možné v Česku není. Nově by tak podle návrhu mohla třetinu jmenovat vláda, sněmovna, zástupci odborových organizací a zaměstnavatelů.
Plíšek i Heger se zároveň shodují na tom, že poplatky již ministerstvo v příštím roce zvyšovat nebude.

Poplatky už Heger nezvýší

Ještě v březnu chce ministr předložit vládě zákon o univerzitních nemocnicích. V něm Hegerův úřad plánuje, že z fakultních nemocnic udělá nezisková zařízení.
Zároveň nad nimi již nebude chtít mít takový vliv. Ministr například nebude moci jmenovat nebo odvolat ředitele, to by měla nově dělat správní rada. Což má vést k odpolitizování výběru vedení daného zařízení. "Zisk nemocnic bude alokován do hlavní činnosti, to znamená poskytování zdravotní péče," dodal Plíšek.

Během druhé poloviny roku 2013 plánuje Heger, že ještě odnese na jednání ministrů další čtyři zákony. Většinou technické novely se budou týkat třeba ochrany veřejného zdraví, nelékařských povolání nebo lázní.

Radek Nohl

aktualne.cz, 20. 12. 2012, rubrika: Život v Česku

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme